10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialATAC CHIMIC SIRIA. Kerry consideră că Damascul a folosit arma chimică

ATAC CHIMIC SIRIA. Kerry consideră că Damascul a folosit arma chimică

Secretarul de Stat John Kerry şi-a manifestat, duminică, lipsa îndoielilor în privinţa folosirii armei chimice de guvernul sirian, a declarat un diplomat,relatează AFP, conform Mediafax.

Potrivit acestui oficial din cadrul Departamentului de Stat, Kerry a subliniat în conversaţia cu Ban Ki-moon, William Hague, Laurent Fabius, John Baird şi Serghei Lavrov că, “dacă regimul sirian voia să dovedească lumii că nu a recurs la arme chimice în cursul acestui incident, ar fi încetat bombardamentele în această zonă şi ar fi oferit acces imediat ONU în urmă cu cinci zile”.

Şeful diplomaţiei americane a “spus clar, în baza informaţiilor împărtăşite cu partenerii (americanilor) şi altor informaţii, că există foarte puţine îndoieli asupra utilizării unei arme chimice de către regimul sirian“, l-a citat diplomatul american.

Alt oficial american a declarat pentru AFP că Statele Unite au doar “foarte puţine îndoieli” asupra faptului că Damascul a recurs miercuri la o armă chimică, acţiune considerată mult timp de către Washington o “linie roşie”.

Citeşte şi CONLIFCT SIRIA: Guvernatorul provinciei Hama a fost ASASINAT

În plus, potrivit acestui oficial, unda verde dată de Siria unei anchete ONU vine “prea târziu pentru a fi credibilă, mai ales pentru că probele disponibile au fost foarte alterate de bombardamentele continue efectuate de regim şi alte acte deliberate în ultimele cinci zile”.

Declaraţiile lui Kerry sunt citate în contextul în care preşedintele Barack Obama pare să se apropie de o eventuală acţiune militară limitată în Siria. El a purtat tot weekendul consultări la cel mai înalt nivel, la Casa Albă, şi a discutat cu aliaţii săi, premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez François Hollande, în vederea “unui răspuns serios” la presupusul masacru de la Ghouta, lângă Damasc.

Cu toate acestea, Casa Albă a dezminţit duminică seara informaţii publicate de cotidianul britanic The Telegraph potrivit cărora Washingtonul şi Londra se pregătesc să lanseze o operaţiune armată comună “în zilele următoare”.

“Preşedintele (Obama) nu a decis să angajeze o acţiune militară”, a oferit asigurări un oficial din cadrul preşedinţiei americane.

Experţi ONU urmează să înceapă să ancheteze luni la locul presupusului atac chimic lângă Damasc, după ce au obţinut o undă verde din partea Siriei, considerată prea târzie de către ţări occidentale.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă