15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialAstra Asigurări îşi consolidează poziţia de lider al pieţei

Astra Asigurări îşi consolidează poziţia de lider al pieţei

Afacerile celor mai importante societăţi de asigurare din România s-au apropiat de 2 miliarde lei în primele trei luni ale anului. Astra Asigurări a crescut cu 9% şi şi-a consolidat poziţia de lider.

Astra Asigurări, liderul pieţei de profil din România, îşi consolidează prima poziţie în piaţa asigurărilor cu un total de prime brute subscrise de 321,109,258 lei în primul trimestru, din care Ungaria reprezintă 14,766,582 lei, anunţă un comunicat al societăţii.

Pe clase de asigurare, în primele trei luni ale anului 2013, Astra Asigurări a obţinut rezultate spectaculoase mai ales pe asigurările de sănătate, care au înregistrat o creştere de 28%, subscrierile însumând 13,07 milioane lei în primele trei luni din 2013. Asigurările de viaţă au înregistrat o creştere de peste 4% faţă de perioada similară a lui 2012 şi PBS în sumă de 3,21 milioane de lei. Pe segmentul de asigurări clădiri şi bunuri Astra a înregistrat prime de 50,22 mili­oane lei ceea ce reprezintă o creştere de 7%. Subscrierile din zona auto sunt de 155,24 milioane lei din care 130,39 milioane de lei PBS la RCA.

“Ne bucurăm că Astra Asigurări îşi consolidează poziţia de lider în piaţa de profil din România. Ne vom concentra în continuare pe îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru clienţi, pe extinderea internaţională şi pe dezvoltarea segmentelor de asigurări de viaţă şi sănătate, property şi CASCO“, spune Iulius Alin Bucşa, preşedintele directoratului Astra Asigurări.

Companiile mari au tras piaţa pe plus

Primele brute subscrise la societăţile de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au crescut cu 2% în primul trimestru din 2013, la 1,938 mi­liarde lei, faţă de 1,895 miliarde lei în primele trei luni din 2012. Uniunea adună cele mai importante societăţi de asigurare din România, care împreună deţin aproximativ 90% din întreaga piaţă. Doar primii zece asigurători au ajuns să controleze mai bine de 80% din piaţă.

De altfel, societăţile nemembre, majoritatea de dimensiuni foarte reduse, au avut, se pare, rezultate slabe din moment ce, la nivelul întregii pieţe, datele arată că volumul primelor brute a consemnat o scădere de 1% faţă de primele trei luni din 2012. Pe segmentul asigurărilor de viaţă a fost înregistrată o scădere de 4%, de la 365 mili­oane lei la 350 milioane lei, pe fondul volatilităţii portofoliilor şi al dificultăţii de atragere de clienţi noi.

La asigurările RCA a fost consemnată o creştere de 7%, susţinută de majorarea primei medii, de la 157 lei la 170 de lei, iar subscrierile la asigurările CASCO au scăzut cu 6%, în condiţiile dependenţei de vânzările de maşini noi. Segmentul asigurărilor facultative de locuinţe a crescut cu 9%, creşterea primei medii compensând scăderea cu 18% a numărului de poliţe în vigoare.

Potrivit preşedintelui UNSAR, provocările industriei asigurărilor sunt recâştigarea echilibrului financiar (profi­tabilitate), managementul riscurilor catastrofice, diversificarea portofoliilor şi extinderea bazei de clienţi.

Asigurările auto vor continua să dicteze tendinţele, iar pe acest segment provocările sunt aşezarea pe baze actuale a tarifelor RCA, crearea bazei de date comune pentru asigurătorii CASCO, responsabilizarea clienţilor prin introducerea franşizei, legife­rarea modului de stabilire a daunelor morale, inclusiv în instanţă, recâştigarea încrederii reasigurătorilor.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă