4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialAstărăstoae, greu de demis. Colegiul Medicilor și UMF Iași își apără șeful...

Astărăstoae, greu de demis. Colegiul Medicilor și UMF Iași își apără șeful condamnat definitiv de ICCJ

Colegiul Medicilor din România (CMR) și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Iași, ambele conduse, din postura de președinte respectiv rector, de Vasile Astătăstoae, refuză să îl elibereze din funcțiile deținute, deși a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pentru conflict de interese.

Cele două instituții conduse de Astărăstoae și-au motivat refuzul de a pune în aplicare o decizie a celei mai înalte instanțe din România invocând faptul că ICCJ nu a publicat încă decizia în extenso. Reprezentantul UMF Iași a susținut, într-o adresă trimisă către Ministerul Educației, citată de Hotnews, că așteaptă actul respectiv întrucât acesta ar putea duce la o interpretare diferită față de cea a Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Cele două instituții ce-l au șef de Astărăstoae susțin că nu este vorba de funcții publice și că nu li s-ar aplica regimul conflictelor de interese. Mai mult, CMR susține, într-un răspuns citat de portalul amintit, că șeful instituției nu a fost condamnat, ci a pierdut un proces pe contencios administrativ.

Agentia Nationala de Integritate a anunțat că va continua procedura de revocare deoarece Vasile Astărăstoae „nu mai poate ocupa nicio funcție publică, ținând cont și de decizia Curții Constituționale privind interpretarea legii”. Mai mult, ANI va aplica sancțiuni, respectiv amendă celor care nu pun în aplicare decizia ICCJ și, în caz că nu se vor conforma deciziilor, va fi sesizat Parchetul.

Această procedură va duce însă la deschiderea unui nou proces, care ar putea dura câțiva ani, astfel încât Vasile Astărăstoae ar putea rămâne în funcții până la o sentință în acest proces.

Vasile Astărăstoae, de profesie medic legist, s-a remarcat în ultimul an prin declarații în care a susținut legalizarea șpăgii din spitale, despre care a afirmat că este morală, dacă nu se condiționează actul medical, și în conformitate cu Jurământul lui Hipocrate. „Plicul va dispărea în momentul în care plățile informale vor fi legalizate (…) Este o profesie la care există o anumită plată și ea se poate calcula și, doi la mână, plata îți acordă un numit statut social, o anumită independență”, susține Astărăstoae, în condițiile în care în România toți oamenii care câștigă vreun fel de venit sunt obligați de stat să plătească pentru sistemul de sănătate, indiferent dacă beneficiază sau nu de serviciile sale.

Cele mai citite

Luigi Mangione, arestat în Pennsylvania și acuzat de crimă în legătură cu uciderea lui Brian Thompson

Luigi Mangione, un bărbat de 26 de ani, a fost arestat în Pennsylvania și acuzat de crimă în legătură cu uciderea lui Brian Thompson,...

Amenzi de 400.000 de lei pentru muncă nedeclarată în HoReCa și Curierat

Munca nedeclarată, cunoscută și sub denumirea de „muncă la negru”, rămâne una dintre principalele probleme ale pieței muncii din România Inspectorii de muncă au aplicat...
00:04:18

VIDEO. Numărul pasagerilor aerieni va depăși cinci miliarde în 2025, estimează IATA

Se estimează că numărul pasagerilor aerieni va depăși pentru prima dată cinci miliarde anul viitor, iar veniturile sectorului vor depăși pragul de un trilion...
Ultima oră
Pe aceeași temă