33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecial„Asigurare de moarte”. Câți bani primește familia unui militar ucis în război...

„Asigurare de moarte”. Câți bani primește familia unui militar ucis în război sau în acțiuni teroriste

Familia unui militar român care moare în misiune ar urma să primească, drept compensație, cel puțin 80.000 de euro. Această reglementare este inclusă în contractul privind asigurările facultative de persoane, care este negociat în prezent de Ministerul Apărării Naționale.

Conducerea Armatei urmează să încheie un contract în acest sens cu o firmă de asigurări.

Caietul de sarcini elaborat de MApN precizează că pentru un deces trebuie să se acorde suma de „minim 80.000 de euro”. Pentru invaliditate de gradul I sau II se vor acorda “minim 60.000 de Euro”, iar pentru o invaliditate gradul III, “minim 40.000 de Euro”.

Firma de asigurări care va accepta contractul cu MApN va mai trebui să plătească cel puțin 60.000 euro și pentru îmbolnăvirile militarilor, dacă ele se produc pe timpul şi din cauza acţiunilor de luptă „care au ca rezultat mutilări sau defecte fizice ireversibile ori vătămări corporale / afecţiuni ce pot fi stabilite în mod obiectiv”.

Pentru repatrierea trupului unui militar român decedat în străinătate se vor plăti până la 14.000 de euro.

Vor fi asigurați și militarii care ar muri în România în cazul unei invazii sau a "acțiunii unui dușman extern"

Contractul de asigurare pregătit de MApN precizează că despăgubirile pentru militarii decedați sau răniți în misiune se vor acorda nu doar pentru cei din teatrele de război internaționale, ci și pentru militarii aflați pe teritoriul României. Asigurările facultative de persoane încheiate pentru angajații MApN vor acoperi „orice consecinţe ale războiului (indiferent dacă războiul a fost declarat sau nu), invaziei, acţiunii unui duşman extern, ostilităţilor, războiului civil, revoltei, revoluţiei, insurecţiei, rebeliunii, orice consecinţe ale grevei patronale (lock out), tulburărilor civile, dictaturii militare sau uzurpării de putere”.

De asemenea, despăgubirile se vor acorda și pentru decesele sau rănirile produse militarilor de „faptele unor grupuri sau persoane răuvoitoare, care acţionează în numele sau în legătură cu orice organizaţie politică”.

Pe baza acestei prevederi, militarii pot fi despăgubiți și dacă vor cădea victimă unor acte de terorism.

Contractul încheiat de MApN cu firma de asigurări va avea durata de patru ani. Valoarea estimată a contractului este de 2,377 milioane de lei, fără TVA. Firmele de asigurări pot depune oferte la MApN până la data de 28 mai 2015.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Munca și drogurile

Deviza  ”civilizației spectacolului”  în care trăim ar trebui să fie ”nimic nu e ceea ce pare”. Cu toate că sunt la modă minivacanțele și...

Munca și drogurile

Deviza  ”civilizației spectacolului”  în care trăim ar trebui să fie ”nimic nu e ceea ce pare”. Cu toate că sunt la modă minivacanțele și...

OUT din primul tur. Sorana Cîrstea părăsește turneul de la Eastbourne

Sorana Cîrstea (29 WTA) a fost eliminată de Anhelina Kalinina (44 WTA) în prima rundă a turneului WTA 500 de la Eastbourne. Kalinina, venită din...
Ultima oră
Pe aceeași temă