26.2 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Asasinarea premierului israelian Yitzhak Rabin, comemorată de zeci de mii de persoane la Tel Aviv

Yitzhak Rabin a fost asasinat la 4 noiembrie 1995 la finalul unui discurs în cursul unei manifestații pentru pace care reunise zeci de mii de persoane în centrul Tel Avivului.

Ucigașul său, Yigal Amir, este un militant de extremă dreaptă care se opune cu înverșunare Acordurilor de la Oslo cu palestinienii, pentru care Yitzhak Rabin, Yasser Arafat și fostul președinte israelian Shimon Peres au primit Premiul Nobel pentru Pace în 1994. 

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și partidul său, Likud, au fost acuzați frecvent că au participatla campania de ură care a precedat asasinarea lui Yitzhak Rabin.

Benjamin Netanyahu a respins însă constant aceste acuzații.

Miercuri, în cursul unei ceremonii de comemorare, în apropierea mormântului tatălui său, Yuval Rabin a deplâns că aceeași atmosferă de diviziuni există în continuare în Israel, provocându-l pe Benjamin Netanyahu să facă un apel public la toleranță. 

Nu este nimeni care să spună 'Opriți această nebunie!'", a adăugat Yuval Rabin.

La scurt timp, premierul israelian i-a răspuns de la tribuna parlamentului, afirmând că repetă un mesaj pe care l-a lansat deja. "Chem la reconciliere națională", a spus Benjamin Netanyahu, citat de AFP.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă