14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialArtiștii ardeleni care merg pe jos din Vlaha la Londra

Artiștii ardeleni care merg pe jos din Vlaha la Londra

Ernő Bartha și Ildiko Bács au pornit în această expediție pentru a promova dragostea pentru artă.

Tradiția inaugurată de pelerinajul lui Badea Cârțan, care a mers pe jos din Transilvania la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian și pentru a vizita centrul religios al continentului, este continuată de doi artiști. Este vorba de clujenii Ernő Bartha, care este sculptor și artist plastic și de Ildiko Bács, de profesie regizor. Ei au pornit sâmbătă pe jos, înspre Londra, din dragoste pentru artă, dreptate şi libertate. Ei vor parcurge 2025 km în 100 de zile. În prima zi vor merge 19 km, din Vlaha până în Căpuşu Mare. Cei care susţin cauza lor sunt invitaţi să li se alăture oricând de-a lungul celor 100 de zile. Cei doi artiști vor căuta de-a lungul acestui periplu european surse de inspirație pentru arta lor, vor pomova valorile transilvănene și vor încerca să trezească interesul oamenilor simpli pentru arta contemporană.

Artiști renumiți

Ernő Bartha a reprezentat România la Olimpiada Culturală de la Londra din 2012. În cadrul proiectului, artistul a realizat trei sculpturi de dimensiuni monumentale: „Zgârie Nori“, „Pasărea“ şi „Spirala Timpului“, sculpturi care fac parte din proiectul Nature in the City. ”Lucrarea care a câştigat competiţia iniţiată de către Institutul Cultural Român, «Spirala Timpului», a fost amplasată în Pleasure Gardens, parc care s-a închis imediat după amplasarea lucrării, astfel că lucrarea nu a mai fost vernisată şi nici nu a putut fi văzută de către vizitatori.

Lucrarea era concepută special pentru Olimpiadă. Oricine trecea pe sub ea putea auzi înregistrări din momente semnificative ale olimpiadelor antecedente, era ca o reîntoarcere în timp, o retrăire a unor momente emoţionante. Lucrările «Zgârie Nori» şi «Pasărea» au fost realizate de artist suplimentar, din bugetul propriu, asigurându-se în felul acesta că impactul va fi şi mai mare. Lucrările au fost amplasate pe lacul Parcului Victoria, dar fără să aibă ataşate tăbliţe cu numele operelor şi al artistului. Azi, lucrările sunt considerate ca fiind parte integrată din Parcul Victoria, dar trecătorii nu ştiu ce reprezintă, cine le-a creat şi cum au ajuns să fie amplasate pe acest lac”, spune Ernö Bartha.

„Oricare lucrare este parte din inspiraţia divină şi parte din sufletul meu, fiecare lucrare de artă este eternă şi este creată pentru ca fiecare dintre noi să ne bucurăm de ea. Spirala Timpului este azi o lucrare prizonieră într-un parc închis, nimeni nu s-a putut bucura de ea, nici măcar eu”, a adăugat artistul clujean. Artiștii vor porni în călătoria lor cu fonduri proprii, fără a avea o mașină pentru bagaje sau cazări în hoteluri. Pelerinajul este gândit ca un sacrificiu pentru artă, iar cei doi călători vor accepta susținerea oamenilor și orice fel de ajutor de-a lungul drumului lor. Azi, cei doi artiști ar urma să ajungă până în Negreni, pe Valea Crișului. 

Artist original

Ernő Bartha este cunoscut pentru faptul că a realizat unele dintre cele mai interesante sculpturi contemporane din România, dar și pentru modul original în care a îmbinat resursele oferite de natură cu creativitatea, în cadrul Arkhai Sculpture Park din localitatea Vlaha, situată în Munții Apuseni. Parcul său de sculptură poate fi un exemplu pentru modul în care tot mai mulți artiști plastici înțeleg rolul social al artei.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă