20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialArmistiţiul iniţiat de Lakhdar Brahimi, încălcat în mai multe regiuni din...

Armistiţiul iniţiat de Lakhdar Brahimi, încălcat în mai multe regiuni din Siria – ONG

Armistiţiul iniţiat de către emisarul internaţional Lakhdar Brahimi cu ocazia sărbătorii musulmane Aid al-Adha a fost încălcat vineri în mai multe regiuni din Siria, a declarat directorul organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Armistiţiul a fost făcut ţăndări în mai multe regiuni din Siria. Cu toate acestea, se înregistrează un nivel mai redus de violenţă şi mai puţine victime decât de obicei”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul acestui ONG cu sediul în Marea Britanie.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise, dintre care trei la Harasta şi câte una la Damasc, în cartierul Erbin, şi la Homs, în cartierul rebel al-Khaldiye, asediat de forţe guvernamentale, în centrul ţării, porivit aceleiaşi surse.

O înregistrare video postată online de către militanţi din Homs surprinde o coloană de fum după căderea a cinci obuze şi voci care strigă “Allah Akbar”. “Homs este pe cale să fie distrus în prima zi de Aid” al-Adha, se aude în această înregistrare.

Potrivit ONG-ului, confruntări armate au loc la Assali, un cartier din sudul Damascului, dar şi la Sayeda Zeinab, la periferia capitalei. În plus, o maşină-capcană a explodat în cartierul Tadamun, fără să facă victime, a mai anunţat organizaţia.

Un locuitor al taberei palestiniene de la Yarmuk, la sud de Damasc, a declarat că a auzit focuri de armă în afara taberei, fără să fie în măsură să determine originea tirurilor. “Nu este nimeni pe străzile din Yarmuk. Toată lumea stă înăuntru”, a adăugat această sursă sub protecţia anonimatului.

În jurul capitalei, străzile care asigură legătura între cartierele de la periferia Damascului erau blocate, numai militarii fiind autorizaţi să se deplaseze, a declarat un şofer de taxi.

Acroşaje au avut loc şi la Tall Kalakh, în apropiere de frontiera cu Libanul, iar confruntări armate între rebeli şi militari aveau loc în jurul bazei militare de la Wadi Deif, la periferia Maaret al-Numan (nord-vest).

Aceste violenţe au loc în primele ore ale unui armistiţiu, propus beligeranţilor de către Brahimi, care urma să fie respectat timp de patru zile, cât durează sărbătoarea musulmană Aid al-Adha.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă