16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Armistițiu între ucrainieni și separatiști, confirmat de Petro Poroșenko și rebeli

UPDATE. Armistițiu între ucrainieni și separatiști, confirmat de Petro Poroșenko și rebeli

UPDATE.  Separatiştii proruşi au anunțat că au semnat la Minsk un acord cu Kievul în vederea unei încetări a focului vineri, începând de la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), dar speră în continuare să se despartă de Ucraina, a declarat pentru presă un reprezentant al rebelilor, informează Mediafax.

"Confirm că suntem pregătiţi să respectăm protocolul de acord semnat şi să încetăm focul la ora 18.00, ora Kievului" (şi a României), vineri, a declarat pentru presă "premierul" "republicii populare" de la Lugansk Igor Plotniţki.

"Dar asta nu înseamnă că renunţăm să ne despărţim de Ucraina. (Armistiţiul) este o măsură obligatorie pentru oprirea vărsării de sânge", a subliniat el.

Acordul încheiat în cursul reuniunii de la Minsk a "Grupului de lucru" din care fac parte Ucraina, separatiştii, Rusia şi OSCE a fost catalogat "o veste bună" de către reprezentanta OSCE la Minsk Heidi Tagliavini.

"Tocmai am semnat un protocol în 12 puncte, dintre care cel mai important este un armistiţiu imediat, astăzi (vineri), începând de la ora 18.00, ora Minskului (şi a României)", a anunţat ea.

 

UPDATE. Reprezentanţi ai Guvernului ucrainean şi rebelilor proruşi care s-au întâlnit la Minsk au semnat vineri un protocol preliminar pentru încetarea focului în estul Ucrainei, anunţă preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, informează BBC.

Armistițiu va intra în vigoare începând cu ora 18.00 ora României.

Președintete ucrainean a făcut acest anunţ în contextul unor noi informaţii despre confruntări armate în estul Ucrainei.

În același timp, Occidentul lucrează în vederea înăspririi sancţiunilor impuse Rusiei, care este acuzată că trimite armament şi trupe pentru a-i susţine pe insurgenţi în estul Ucrainei, însă Moscova dezminte aceste acuzaţii.

La negocierile de la Minsk, capitala Belarusului, iau parte fostul preşedinte ucrainean Leonid Kravciuc, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi liderii "republicilor populare" de la Doneţk şi Lugansk.

Presa din Rusia scrie vineri că oficialii ucrainieni și separatiștii proruși au ajuns la un acord de încetare a focului în estul țării. Această informație nu a fost însă confirmată de Kiev sau Moscova, informează B1TV. 

Intefax susține că este vorba despre un acord care ar fi fost parafat în urma negocierilor de la Minsk.

Un ”grup de contact” s-a reunit, vineri, la Minsk, fiind cea mai recentă tentativă de a încheia un armistițiu în Ucraina. La discuțiile din capitala Belarusiei iau parte reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, OSCE și ai separatiștilor din estul ucrainean. 
 

În momentul în care se deschideau negocierile de la Minsk, luptele violente continuau în zona portului strategic Mariupol, din sudul Ucrainei.

 

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...
Ultima oră
Pe aceeași temă