27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialArme britanice pentru regimurile opresive

Arme britanice pentru regimurile opresive

Marea Britanie vinde cantităţi-record de arme, inclusiv rachete, bombe și grenade, spre ţările aflate pe lista Foreign Office pentru violarea drepturilor omului. Mai multe dintre ele au fost acuzate de crime de război sau de suprimarea protestelor populare.

Marea Britanie este astfel al doilea cel mai mare exportator de arme din lume. Anul trecut, arme și echipamente militare în valoare de peste 3 miliarde lire sterline au fost autorizate pentru export către astfel de ţări. Arabia Saudită, care a fost acuzată că a comis crime de război în Yemen, Bahrein, care a utilizat trupele pentru reprimarea manifestaţiilor ce au urmat primăverii arabe, Burundi, care este analizat la ONU pentru violarea drepturilor omului, Maldive, care în 2015 l-a închis pe fostul președinte, Mohamed Nasheed, 13 ani, după ceea ce criticii au spus că a fost supus unui simulacru de proces sunt câteva dintre țările vizate.

Potrivit Guardian, creșterea masivă a vânzărilor de arme este în principal atribuită vânzării de arme către Arabia Saudită. Cea mai mare licenţă de exporturi acordată a fost pentru avioane de luptă, adoptată în mai 2015. În iulie, Marea Britanie a aprobat exportarea de rachete aer-aer (990 milioane lire sterline) iar în septembrie a aprobat vânzarea de bombe în valoare de 62 milioane lire sterline. Toate cele trei vânzări au avut loc după ce Riad a început bombardamentele în Yemen, în martie 2015, suscitând temeri că au fost vizate ţinte civile. Tot în 2015, Marea Britanie a aprobat licenţe de export pentru material militar în Egipt, în valoare de 84 milioane lire sterline, în pofida îngrijorărilor privind direcţia evoluţiei ţării după lovitura de stat din iulie 2013, când a fost înlăturat președintele Mohamed Morsi. Cifrele arată că în iulie anul trecut, o lună după ce Regatul Unit a refuzat licenţele de export pentru vânzarea către Egipt a componentelor pentru mitraliere și muniţii pentru arme ușoare, a fost aprobată vânzarea de mitraliere pentru lunetiști, muniţii, pistolete, veste anti-glonţ și arme de asalt.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă