14.7 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSpecialArmata Română își modernizează vedetele blindate de pe Dunăre. Valoarea contractului depășește...

Armata Română își modernizează vedetele blindate de pe Dunăre. Valoarea contractului depășește zece milioane de lei

Ministerul Apărării Naționale a încheiat un contract pentru modernizarea a cinci nave fluviale tip vedetă blindată, din divizionul care are sediul la Brăila.

Potrivit anunțului de licitație publicat de MApN, valoarea totală a contractului este de circa 10,8 milioane de lei.

Licitația, deja adjudecată, a fost organizată de Compania Romtehnica, subordonată Departamentului pentru Armamente al MApN, având ca scop modernizarea sistemelor de propulsie ale celor cinci nave ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Rachete  (NPR).

Divizionul 67 a fost înființat acum 20 de ani, iar navele sale au fost implicate, în ultimii ani, și la exercițiile desfășurate de NATO în apele teritoriale românești ale Mării Negre.

Vasele care vor fi modernizate sunt prezentate de Statul Major al Forțelor Navale ca fiind vedete de patrulare fluviale, de generația a III-a, cu un deplasament de câte 321 de tone. Fiecare navă are câte un tun de calibrul 100 de milimetri – un model preluat de pe tancuri și care reprezintă cel mai mare tun montat vreodată pe o navă românească.

De asemenea, fiecare navă mai are câte două tunuri de calibrul 30 de milimetri, mitraliere de calibrul 14,5 milimetri precum și câte două instalații de lansare a proiectilelor reactive de 122 milimetri.

În acest moment, înainte de modernizare, fiecare navă este propulsată de câte două motoare Diesel care le asigură o viteză maximă de 30 de kilometri pe oră. Programul de modernizare a sistemului de propulsie se va aplica inițial la o singură navă, iar după  realizarea operațiunii de evaluare a acesteia programul de modernizare se va aplica și la celelalte patru nave.

Întregul program de modernizare va dura 27 de luni.

Potrivit studiilor realizate de specialiștii militari români, vedetele fluviale sunt destinate pentru misiuni de supraveghere și cercetare pe Dunăre și în zona de coastă a Mării Negre, de evacuare a populației în cazul unor accidente sau catastrofe, precum și de prevenire a contrabandei și a infiltrării unor potențiale grupări teroriste.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Raport OMS: 8 milioane de decese anuale din cauza fumatului, impact major asupra sănătății orale

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) relevă că fumatul cauzează anual aproximativ 8 milioane de decese în întreaga lume. În ciuda...

Australia ar putea să se rupă de monarhia britanică. Regele Charles al III-lea: Decizia aparține poporului

Regele Charles al III-lea a declarat că este dreptul poporului australian să decidă dacă Australia va rămâne o monarhie constituțională sau se va transforma...

Criza forței de muncă în sectorul HoReCa: Ponderea muncitorilor străini este tot mai mare, inclusiv în provincie

Lipsa forței de muncă devine din ce în ce mai acută în România, având un impact semnificativ asupra tuturor domeniilor de activitate, iar sectorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă