6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAripa absenta a PSD

Aripa absenta a PSD

In ultimele zile, inainte de a ma intoarce, pentru scurt timp, acasa, am vazut diversi oameni influenti la Washington si la Bruxelles. Printre alte intrebari, cea care revenea mereu indiferent cu cine stateam de vorba era daca Mircea Geoana va reusi sa scape de coruptii din PSD si sa remodeleze un partid social-democrat european. Cum dintr-un vechi reflex de diplomatie informala nu spun niciodata in strainatate ca situatia e chiar asa de rea cum este de fapt, am spus tuturor ca sansele sunt reale, dar mici. Dar oare sunt? Exista o aripa reformista a PSD?
Daca ar exista, cum s-ar manifesta ea, chiar daca ar fi minoritara? In doua feluri: incercand sa-i marginalizeze sau sa-i izoleze pe cei din aripa rea, corupta si nedemocratica; si promovand un stil propriu, diferit de vechiul PSD. Se observa vreuna din aceste doua manifestari? Las pe cititori sa raspunda si sa monitorizeze. Fie-mi permis sa judec de aceasta data doar prin prisma unei experiente particulare. In 1998 vechiul PSD, indiscutabil iliescian, m-a acuzat ca as fi fost un scriitor fervent in gazeta Convingeri Comuniste si ca as fi deturnat vreun milion de dolari de la TVR. Aceste acuze erau nesemnate, cu stampila biroului de presa. Cand am ajuns la tribunal cu ei si au fost obligati sa-l dezvaluie pe autor, cei mari s-au repliat, de exemplu dl Ioan Mircea Pascu, desi era seful departamentului de comunicare sub a carui autoritate se afla si Biroul de Presa, lasand-o in ofsaid pe dra Corina Cretu, sefa biroului, care, realizand ca va plati singura oalele sparte de partid, s-a grabit sa-si ceara scuze pentru minciunile proferate sub adapostul anonimatului. In 2004, in plina campanie a Coalitiei pentru un Parlament Curat, PSD-ul lui Adrian Nastase si-a pierdut iarasi mintile si a dat drumul unei noi serii de comunicate mahalagesti si ofensatoare la adresa mea, cum nu poti citi niciodata la nici un partid occidental, nici macar unul extremist, culminand cu cel in care spuneau ca Basescu si Tariceanu se ascund sub fusta mea. Anonim si acela. In 2005, sub Mircea Geoana, PSD-ul a recidivat cu doua comunicate isterice in luna septembrie, la un banal sondaj comandat de SAR la Gallup. Intr-un comunicat pretindeau ca am facut un fals grosolan, publicand in septembrie rezultatele unui sondaj din iunie care avantaja Alianta si ca se vor adresa politiei pentru fals si uz de fals. In al doilea se vaitau ca au fost intoxicati de cineva si ca nu e adevarat ca sondajul era din iunie, dar ca, oricum, desi toata metodologia fusese sub control Gallup, iar eu lipseam din tara, cumva in mod diabolic otravisem rezultatele ca sa iasa ei prost. Bineinteles, nu semnau nici pe primul comunicat intoxicat, nici pe al doilea, despre care presupunem ca nu mai era scris la betie. Anonime si acestea.
Cum insa am promis tuturor factorilor de decizie occidentali care m-au consultat si ma consulta ca vom face mai mult ca sa ajutam la reforma PSD, de data aceasta n-am mai stat degeaba, ci am depus o plangere, cerand politiei sa-i identifice pe autorii acestor comunicate, in vederea unui eventual proces de calomnie.
Noul PSD, prin gura dlui Cristian Diaconescu, a tipat la politie ca de ce isi face datoria legala, incercand sa o intimideze tot asa cum vechiul PSD intimida justitia, criticand sentinte sau decizii judecatoresti. As vrea sa asigur pe toata lumea ca nu vreo pornire furioasa contra PSD – nu am nimic de castigat daca PSD vine la putere sau ramane in opozitie – m-a determinat sa trimit politia sa le faca o vizita, ci dorinta de a ajuta la transparentizarea si profesionalizarea activitatii biroului lor de presa. E clar ca acesta n-a evoluat din 1998 si ca s-au sustras cumva valurilor reformatoare care s-au succedat pe acolo. Acum e ocazia pentru aripa buna sa-i curete pe cei care practica stilul intoxicat si sa descopere in ceasul al doisprezecelea ca un partid nu se poate exprima intr-un comunicat de presa in termenii in care golanii scriu pe peretii unui WC, doar pentru ca nimeni nu stie cine sunt. Asta, desigur, doar daca aripa denumita reformista, occidentala sau mai stiu eu cum nu este de fapt aripa absenta.
Iasi, 13 decembrie 2005

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă