13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialArhitect celebru orădean, aruncat la groapa comună?

Arhitect celebru orădean, aruncat la groapa comună?

Osemintele unui arhitect orădean, exponent al şcolii vieneze a lui Gustav Klimt, fac obiectul unei controverse. Potrivit liderilor UDMR, rămăşiţele pământeşti ar fi ajuns la groapa comună din cauza unor lucrări.

Cel mai cunoscut arhitect din istoria oraşului Oradea, Ferenc Sztarill (1859-1943), a ajuns în centrul unui imens scandal mediatic. Liderul UDMR din Oradea, Odon Szabo, acuză faptul că rămăşiţele pământeşti ale marelui arhitect ar fi fost aruncate într-o groapă comună, după dezafectarea a două cimitire din Oradea. Directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, susţine o cu totul altă variantă.

Scandalul mediatic a început marţi, când angajaţii Administraţiei Domeniului Public, care au în grijă şi întreţinerea cimitirelor din Oradea, au săpat o groapă comună, unde au reînhumat osemintele a 150 de persoane. Acestea provin din două cimitire vechi ale oraşului, Olosig şi Seleuş, care au fost dezafectate în anul 2009, pentru ca terenul lor să fie transformat în parcuri. Rămăşiţele pământeşti au fost transportate şi depozitate la Capela Orăşenească, iar acum au fost mutate în groapa comună. Odon Szabo a declarat că acest gest este un act de impietate faţă de memoria lui Ferenc Sztarill, care este cel mai important arhitect din istoria capitalei Crişanei.

Cine a fost arhitectul Sztarill

Arhitectul de origine maghiară a fost unul dintre elevii şcolii vieneze de arhitectură a lui Gustav Klimt şi a devenit unul dintre promotorii stilului Secession în Oradea. Printre cele mai frumoase clădiri ridicate de el se numără pasajul Vulturul Negru, considerat de unii drept cel mai frumos din România, clădirea Hotelului Astoria, dar şi sediul Camerei de Comerţ şi Industrie ori Casa Darvas – La Roche. Odon Szabo a mers şi a depus flori pe mormântul comun al celor 150 de orădeni ale căror rămăşiţe au fost mutate din cele două cimitire dezafectate şi a spus că o astfel de atitudine faţă de unul dintre marii arhitecţi de la începutul secolului XX nu poate fi tolerată. Imediat, declaraţiile sale au ajuns pe site-urile locale de ştiri din România şi din Ungaria. Însă, după doar câteva ore, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, a declarat că, în realitate, lucrurile stau altfel. El a afirmat că rămăşiţele pământeşti ale lui Ferenc Sztarill ar fi fost predate unor urmaşi, care le-ar fi reînhumat în Cimitirul Rulikowski. Declaraţia a fost primită cu neîncredere de liderii locali ai UDMR. Mai mult, Liviu Andrica a spus că reînhumarea rămă­şiţelor într-o groapă comună nu este un act de impietate.

”Noi dorim să amenajăm un monument deasupra gropii comune. Vom instala şi o placă pe care se vor regăsi numele tuturor celor care se află înmormântaţi aici, iar reînhumarea a avut loc cu asistenţa oferită de un preot”, a spus directorul Administraţiei Domeniului Public.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă