14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialArhiepiscopia Buzăului nu cedează „în fața presiunilor“ în cazul celor excomunicați

Arhiepiscopia Buzăului nu cedează „în fața presiunilor“ în cazul celor excomunicați

Conducerea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei afirmă, referitor la cele trei persoane excomunicate după ce ar fi protestat faţă de sancţionarea unui preot, că nu va ceda „în faţa presiunilor străzii sau a celor de tip mediatic”. Ea va aştepta „întoarcerea prin pocăinţă” a acestora în sânul Bisericii. 

Precizările au venit după ce, sâmbătă și duminică, circa 20-30 de persoane au protestat, la Focșani, faţă de decizia de excomunicare a trei persoane, potrivit Mediafax. 

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei explică, în comunicat, de ce s-a luat măsura excluderii din Biserică a celor trei persoane, precizând că decizia este una „justă, întemeiată pe Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe”. În plus, ei susțin că discuțiile generate în urma celor trei excomunicări „trădează necunoaşterea problemelor bisericeşti, dar şi o gândire secularizată, despre rolul şi menirea Bisericii în societate”.

Conform sursei citate, excluderea celor trei persoane din Biserică a fost determinată de „faptele extrem de grave săvârşite de cei trei, în mod repetat, pe parcursul a 8 luni, prin care şi-au dovedit neascultarea faţă de autoritatea superioară bisericească şi intenţia de a produce o schismă în interiorul comunităţii de credincioşi”. 

Cetățenii ar fi instigat la răzmeriță

Între aceste fapte sunt enumerate instigarea credincioşilor de a nu contribui la colecta organizată în toate bisericile, în Postul Crăciunului, pentru ajutorarea săracilor din fiecare eparhie, organizarea mai multor proteste în stradă, contestarea deciziilor Centrului Eparhial în chestiuni privitoare la cler, proferarea de ameninţări la adresa ierarhului, transmise pe diferite căi, tulburarea slujbelor religioase şi îndeosebi a Sfintei Liturghii, în toate duminicile şi sărbătorile, începând din 14 septembrie 2014 şi până în prezent, şi defăimarea chiriarhului locului, a patriarhului României şi a celorlalţi ierarhi ai Sfântului Sinod, în paginile unei broşuri intitulate „Faţa necunoscută din Parohia Sfântul Andrei”, difuzată credincioşilor în interiorul lăcaşului de cult.

„Însă, cea mai gravă dintre toate a fost ameninţarea – transmisă ierarhului, verbal şi în scris – că vor ocupa biserica «Sfântul Andrei», vor arunca Antimisul chiriarhului (fără de care niciun preot nu poate sluji cele sfinte), îşi vor aduce «preotul lor», se vor rupe de Biserica Ortodoxă şi vor preda locaşul de cult unei alte entităţi religioase (subînţelegând grupările religioase paralele necanonice), că nu vor face niciodată ascultare de episcopul locului”, se arată în document.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei subliniază că, în pofida încercărilor repetate ale Centrului Eparhial de a restaura pacea în sânul comunităţii de credincioşi ai Parohiei „Sfântul Andrei”, persoanele menţionate, erijându-se în lideri de opinie, ar fi manipulat şi instigat la neascultare şi răzmeriţă încă un număr de circa 25 de credincioşi, tulburând grav liniştea şi pacea comunităţii.  

» După cum relata România liberă la sfârşitul săptămânii trecute, în mod paradoxal, preotul Georgică Vatră le-a comunicat enoriaşilor hotărâţi să-l sprijine până în pânzele albe că se dezice de ei.

Cele mai citite

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă