16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialArde Galaţiul: Ciocan luptă pentru titlul de campion la box

Arde Galaţiul: Ciocan luptă pentru titlul de campion la box

„E mare, loveşte puternic, dar e greoi şi poate fi învins!”. Aşa l-a descris Cristian Ciocan pe oponentul său de vineri seara, gigantul norvegian Leif Larsen, cel care arată ca Dolf Langen în „era” Rocky. Românul este favorit graţie faptului că deţine titlul european, dar şi a faptului că rivalul ău are deja 38 de ani şi a oprit seria de succese cu un eşec surpriză în faţa cubanezului Odlanier Solis, tot într-un meci cu o centură  pe masă, cea IBF, astfel că pe spectatorii gălăţeni în aşteaptă un veritabil regal pugilistic.

Show total pe malul Dunării

Gala profesionistă de mâine seară de la Galaţi se anunţă cea mai spectaculoasă dintre cele găzduite de România, chiar peste celebrul meci pentru titlul mondial al altui gălăţean, Lucian Bute. Cristian Ciocan nu întâlneşte un adversar care să leşine după trei-patru lovituri pentru isterizarea naţiunii, ci unul care are 17 victorii ca profesionist din 18 meciuri (14 prin KO) şi o înfrângere dubioasă în primăvară. Un monstru de peste doi metri şi 100 de kilograme care are mai multe în comun cu România decât partida de mâine seară.

Gala de Box „Evil Fight Night” este organizată de clubul german EC Boxing, cu sprijinul municipalităţii gălăţene şi va fi transmisă în direct la televiziune în România şi în Europa (Eurosport), fiind a doua de acest gen găzduită de oraşul de pe malul Dunării. Iubitorii boxului vor putea urmări şase partide, printre pugiliştii care vor urca în ring aflându-se, conform organizatorilor şi cei doi fii ai campionului gălăţean Vasile Lehăduş. Acesta  a fost înjunghiat mortal acum 21 de ani, în timp ce încerca să salveze o femeie de agresiunea concubinului acesteia şi este un erou local, iar cei doi fii ai săi, Octavian, de 28 ani şi Adrian, de 26 ani, stabiliţi în Emiratele Arabe Unite, la Dubai, se antrenează la clubul german EC Boxing, unde este legitimat Cristian Ciocan.

Al doilea „monstru” din Pechea

Cristian Ciocan, originar din comuna gălăţeană Pechea, de unde a plecat şi campionul mondial Lucian Bute are la activ 16 meciuri la profesionist, dintre care 13 victorii şi trei înfrângeri, în ultimul meci apărându-şi centura de campion european al categoriei grea, versiunea WBO, în faţa ucraineanului Oleksiy Mazikin, pe care l-a învins prin abandon în luna februarie, tot la patinoarul artificial din Galaţi.

Gălăţeanul, medaliat cu aur la Mondialele de Juniori din 2006 (Agadîr – Maroc) a debutat în box în 2008 cu o înfrângere prin abandon în repriza a patra, el fiind nevoit să se retragă din ring în meciul cu Robert Gregor după ce s-a accidentat la umăr.

Debutul cu stângul nu l-a descurajat şi în următoarele şapte dispute, Ciocan şi-a învins toţi adversarii, urcând rapid în ierarhiile pugiliste. În 2010 a suferit cea mai drastică înfrângere din carieră în faţa polonezului Mariusz Wach (KO în repriza a şasea) şi apoi a pierdut pentru a treia oară la profesionişti în faţa lui Taras Bidenko.

Două succese consecutive l-au adus în postura de challenger pentru titlul Germaniei la categoria grea, pe care l-a câştigat prin KO în repriza a doua în faţa turcului Serdar Uysal (11 februarie 2012). Şi-a apărat cu succes centura două luni ai târziu (KO în repriza 1 cu Alexander Kahl) şi a atacat pe 28 septembrie titlul european, de asemenea rămas vacant.

Demersul său s-a dovedit unul de succes după ce l-a făcut KO pe Danny Williams, pugilist care are în palmares un succes la Mike Tyson, iar în luna februarie a acestui an şi-a apărat centura în faţa lui Oleksiy Mazikin, chiar la Galaţi (KO în repriza a şasea)

Christian Ciocan este singurul campion român în exerciţiu, după ce Viorel Simion a pierdut recent centura WBC International, Silviu Olteanu a schimbat versiunea, iar Corinei Carlescu i-a fost retrasă centura europeană.

Larsen, atletul complet

Adversarul lui Ciocan, pe numele său complet Leif Olve Dolonen Larsen, este prototipul de sportiv complet, el înregistrând performanţe notabile atât în atletism cât şi în… fotbalul american. Fost aruncător de greutate (locul 4 la CM de juniori şi 8 la Campionatul European), Larsen a plecat în SUA la 22 de ani şi a schimbat sportul, alegând fotbalul american. În 2000 a reuşit să şocheze pe toată lumea prin performanţele de la „Combinată” (un trial al absolvenţilor de colegiu care precede „draftul”) devenind primul sportiv din istoria fotbalului american care reuşeşte să ridice de 45 de ori haltera cu 102 kilograme stând pe spate. A fost ales de Buffalo Bills şi a jucat un sezon de NFL ca defensive tackle, iar în 2003 a trecut la box. Ca un paradox, cel mai important succes din cariera pugilistului stabilit în Spania este tot unul cu Danny Williams, britanicul fiind astfel „sparring” pentru ambii pugilişti care se luptă mâine seară.

Larsen este căsătorit cu o româncă şi are o fetiţă cu aceasta, în momentul în care e devenit challenger declarându-se încântat că va lupta în ţara de origine a soţiei sale. Norvegianul nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru Ciocan, pe care îl vede ca posibil campion mondial la categoria grea datorită vârstei fragede la care a făcut saltul către profesionişti, într-un sport unde mulţi pugilişti lasă categoria de amatori după 30 de ani. Larsen are în palmares 18 meciuri ca profesionist, dintre care 17 victorii, 14 prin KO şi un meci pierdut. Eşecul a fost înregistrat la ultimul lui meci, în luna martie, când a pierdut la puncte după 12 reprize în faţa cubanezului Odlanier Solis, în joc fiind centura intercontinentală, versiunea IBF.

GAFĂ: Gală la Mamaia… pardon, la Galaţi

Clasic româneşte, cel mai important eveniment pugilistic al anului a fost „atins” de amatorism după ce gala „Evil Fight Night” a fost anunţată iniţial pentru Mamaia. S-a făcut deschiderea galei, s-a boxat cu organizatorii, s-au împărţit zâmbete şi autografe, numai că la fix două săptămâni de la evenimentul mediatic s-a aflat că gala a fost mutată la Galaţi, din motive de neimplicare a autorităţilor locale. Gala va atrage circa 7.000 de spectatori şi peste 20 de milioane de telespectatori şi a fost văzută iniţial drept un prilej extraordinar de a face publicitate staţiunii din nordul litoralului, doar că suma necesară organizării, circa 450.000 de euro, s-a dovedit a fi un obstacol imposibil de trecut.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă