19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialArădenii vor avea parc cu lacăt şi fântână muzicală

Arădenii vor avea parc cu lacăt şi fântână muzicală

Un parc ca-n poveşti le pregăteşte Primăria locuitorilor Aradului, cu fântână arteziană muzicală cu jocuri de lumini şi laser. Parcul din zona Pădurice, acum ocolit de arădeni, va deveni o adevărată atracţie. Aici, vor veni cei dornici de relaxare, care vor putea să se plimbe pe alei cu o vegetaţie deosebită, dar şi să se odihnească pe zecile de băncuţe. Banii au fost obţinuţi după aproape patru ani, iar parcul urmează să fie modernizat du fonduri nerambursabile în proporţie de 98%. Toată lucrarea va fi gata în doar nouă luni de zile.

Investiţie lângă arhiepiscopie

Criza economică pare să nu-i fi speriat pe aleşii Aradului. Ei au decis să transforme o zonă centrală a oraşului într-o adevărată minunăţie, dar pe bani nerambursabili. Parcul Pădurice, situat chiar lângă catedrala arhiepiscopală nu-i atrage deloc pe arădeni: lacul, plin de mătasea broaştei, de PET-uri, pungi şi hârtii, este respingător. Parcul, relativ curat, deoarece se află lângă Consiliul Judeţean şi Casa Sindicatelor, este paradisul boschetarilor. În urmă cu câţiva ani, unul dintre aceştia a omorât ziua în amiaza mare un bărbat care i-a făcut observaţie că aruncă hârtiile pe jos.

Însă Primăria Arad a gândit un proiect extrem de complex pentru această zonă şi după aproape patru ani, finanţarea nu mai este o problemă şi a fost semnat contractul cu constructorul. Lucrările vor fi executate de o asocierea formată din firmele Poor Construct, Universul Verde şi Electro Construct, care a oferit cel mai bun preţ, 6,8 milioane de lei plus TVA, din care 98% sunt fonduri nerambursabile. Termenul de execuţie este de nouă luni, după care Parcul Pădurice va deveni un punct turistic pe harta Aradului.

În parc, atracţia principală va fi o fântână arteziană muzicală, care va fi situată chiar în mijlocul lacului. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a explicat că mai întâi lacul va fi curăţat şi el va trebui întreţinut corespunzător pentru ca fântâna să poată funcţiona. Aceasta va avea jocuri cu apă cu caracter dinamic, lumini şi efecte muzicale, care vor fi corelate cu efecte cu laser. Vor fi montate şi camere de supraveghere, pentru ca funcţionarea fântânii care va atrage în mod cert arădenii dornici de relaxare să poată fi urmărită în timp real, iar eventualele reglaje necesare vor fi făcute extrem de rapid. Boxele vor fi montate în apropierea malului lacului, iar muzica va fi de cea mai bună calitate şi va fi aleasă de către administraţia locală. Vor fi remodelate aleile existente şi vor fi refăcuţi 240 metri de parapet. De asemenea, proiectul prevede realizarea iluminatului ambiental al aleilor parcului, dar şi a unor copaci cu valoare ambientală. Specialiştii vor monta plăcuţe indicatoare lângă arborii valoroşi. În parc vor fi amplasate 91 de bănci şi 70 de coşuri de gunoi, dar şi un ceas modern. Primarul Falcă a mai spus că pe lac va fi amplasată şi statuia Marii Uniri, iar în parc va fi dezvelit un bust al politicianului Corneliu Coposu, fostul lider al PNŢCD.

Constructorul vrea lacătul pe parc

Reprezentantul firmei Poor Construct, Liviu Dâmboiu, a venit cu o iniţiativă care a şocat: parcul ar trebui împrejmuit, după modelul celor din Franţa, iar seara să se pună lacătul pe parc. „Propun ca la finalul proiectului să se realizeze o împrejmuire a acestei zone, care seara să se închidă, după modelul parcurilor din Franţa”, a explicat Liviu Dâmboiu. Primarul Falcă nu a comentat iniţiativa constructorului.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă