20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAproape jumătate dintre români cred în extratereştri

Aproape jumătate dintre români cred în extratereştri

Peste 40% dintre români cred în existenţa extratereştrilor şi teoria conspiraţiei, conform căreia omenirea a fost deja contactată de extratereştri, însă acest fapt e ţinut secret, arată un studiu realizat de Discovery Channel.

Mai mult decât atât, în România, bărbaţii în special şi persoanele cu vârstă peste 55 de ani consideră că specia umană va avea numai de câştigat de pe urmă relaţiilor cu fiinţe de pe alte planete. Tinerii sunt însă mai sceptici privind existenţa altor fiinţe inteligente în Univers.

Odată cu lansarea Curiosity, un serial documentar de referinţă despre marile întrebări ale omenirii, Discovery Channel a realizat un sondaj de opinie în cinci ţări din sud-estul Europei pentru a afla părerile oamenilor despre viaţa veşnică, originile Universului, existenţa extratereştrilor sau natura umană. Rezultatele studiului reconfirmă faptul că întrebările care stau la baza umanităţii suscită în continuare interesul oamenilor, chiar dacă opiniile acestora sunt foarte diverse.

Conform rezultatelor studiului, Sud-Est Europenii se împart în două mari categorii în ceea ce priveşte părerea lor despre felul în care a luat naştere Universul. 40% din aceştia consideră că lumea în care trăim a fost creată în urma fenomentului numit în ştiinţă “Big-Bang”, în timp ce 36% cred că Universul a fost creat de o divinitate. Comparativ cu alte ţări balcanice, în România există un procent mult mai mare de oameni care cred in teoria creaţionistă.

În privinţa altor aspecte cum ar fi existenţa unor forme de viaţă inteligentă pe alte planete sau modul în care se va sfârşi lumea, părerile Sud-Est Europenilor sunt similare. Majoritatea sunt de acord că extratereştrii există şi ne-au contactat deja şi că sfârşitul lumii va veni din cauza unui dezastru natural sau a epuizării resurselor naturale. Un rezultat surprinzător este acela cu privire la dorinta de a trai o viaţa veşnică – majoritatea Sud-Est Europenilor (peste 60%) declarând că nu şi-ar dori asta, chiar daca ar fi posibil. Cei mai mulţi dintre respondenţi spun că sunt mulţumiţi cu cu durata vieţii considerată normală in ziua de azi (60-90 de ani).

Cea mai mare curiozitate a românilor este „Ce se întâmplă după ce murim?”. Aceeaşi concluzie este valabilă pentru peste 20% dintre respondenţii bulgari, croaţi, şi sloveni, în timp ce sârbii sunt mai puţin interesaţi de ceea ce se poate întâmpla după moarte, fiind mai debrabă curioşi să afle „Care este sensul vieţii?”. La aceeaşi întrebare, respondenţii români cu vârste peste 45 de ani, consideră că este mai important să afle dacă există alte forme de viaţă inteligentă în Univers, iar tinerii de până în 24 de ani sunt mai interesaţi sa afle cum putem călători în timp, în comparaţie cu respondenţii din alte categorii de vârstă.

Studiul a fost implementat de compania de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, în intervalul august – septembrie 2011, pe eşantioane reprezentative la nivel naţional pentru populaţia de peste 18 ani, rezidenţi în mediul urban din România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Slovenia.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă