15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialAproape 80.000 de bugetari isi pierd locul de munca anul viitor

Aproape 80.000 de bugetari isi pierd locul de munca anul viitor

Aproximativ 70.000-80.000 de posturi din sistemul public vor fi restructurate anul viitor, in incercarea Guvernului Boc de a reduce cheltuielile bugetare, potrivit estimarilor Ministerului Muncii. Mihai seitan, ministrul de resort, ne-a precizat ca salariile bugetarilor si pensiile nu vor fi micsorate anul viitor.

Bugetul pentru anul 2010 prevede reducerea cheltuielilor cu personalul, insa, "deocamdata, nu exista masuri concrete pentru fiecare domeniu", ne-a declarat Mihai seitan, ministrul Muncii. "Dupa calculele pe care le-am facut, estimam ca numarul posturilor care vor fi reduse din sistemul public nu va depasi circa 70.000-80.000", a precizat acesta.
Seitan sustine ca reducerile de personal din sistemul public vor fi realizate gradual, iar persoanele care vor fi disponibilizate vor intra intr-un program de recalificare profesionala. "Este greu de presupus cat va fi si din ce domenii provin, dar, in orice caz, oamenii vor intra in circuitele de recalificare care sa le permita reangajarea. Doar unele zone vor avea reduceri de personal, nu toate", a precizat ministrul Muncii. Acesta a tinut sa sublinieze ca salariile bugetarilor si pensiile nu vor fi micsorate anul viitor.

Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat recent ca numarul disponibilizarilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 in cursul anului ce vine. Pana acum, compania feroviara CFR Marfa a anuntat ca 5.600 de salariati vor fi disponibilizati, dupa ce, la finele primelor 10 luni din 2009, a fost constatata o diminuare a volumului de trafic de marfa cu circa 60%, comparativ cu perioada similara din 2008. Reprezentantii operatorului de transport mentioneaza ca proiectul de reorganizare si restructurare a activitatii companiei a fost discutat cu reprezentantii sindicatelor incepand din a doua jumatate a anului trecut.

Alti peste 2.000 angajati vor fi disponibilizati in 2010 din companiile de stat aflate in subordinea Ministerului Economiei, dupa ce si in 2009 ministerul a disponibilizat 2.030 de angajati din 13 societati aflate sub autoritatea sa, potrivit declaratiilor oficialilor acestui minister.
"Cei mai multi dintre acestia, circa 1.100, vor fi concediati de la Compania Nationala a Huilei Petrosani, de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia – 300 de mineri, dar si de la cele trei complexuri energetice din Oltenia, Turceni, Rovinari si Craiova. si la toate filialele Termoelectrica vor fi facute disponibilizari", a declarat Tudor serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Pe de alta parte, sindicatele sustin ca, desi sunt prevazute masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, aceasta nu implica neaparat si concedieri. "Din 1,4 milioane de functii bugetate, erau ocupate efectiv doar 1,2 milioane. Singurele disponibilizari vor fi, cel mai probabil, in unele autoritati si agentii de stat, prin desfiintarea sau restrangerea activitatilor acestora", a spus Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa".

Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă