11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAproape 30.000 de jihadiști străini au mers în Siria și Irak din...

Aproape 30.000 de jihadiști străini au mers în Siria și Irak din 2011

Serviciile americane de informații estimează că aproape 30.000 de jihadiști străini au mers în Siria și în Irak cu începere din 2011, dublu față de o estimare făcută în urmă cu un an, a informat sâmbătă seară cotidianul New York Times (NYT), citat de AFP.

Din cei 30.000 de luptători străini, printre care numeroși occidentali, 250 ar fi americani americani, în timp ce anul trecut numărul lor era estimat la circa 100, potrivit unor oficiali ai spionajului american care au făcut declarații sub protecția anonimatului pentru NYT.

Majoritatea acestor jihadiști străini, veniți din peste 100 de țări, s-au alăturat grupării Statul Islamic (SI) care exercită de peste un an controlul asupra unor vaste regiuni din Siria și Irak.

Oficialii americani care au discutat cu NYT evaluau în urmă cu un an acest număr la 15.000 de luptători islamiști străini, originari din 80 de țări.

Președintele american, Barack Obama, urmează să prezideze marți la New York, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, o reuniune internațională privind lupta împotriva SI.

Statele Unite conduc de peste un an o coaliție militară alcătuită din circa 60 de țări care a efectuat mii de lovituri aeriene contra pozițiilor deținute de SI în Siria și Irak.

Potrivit NYT, dublarea numărului de combatanți străini se va adăuga sentimentului legat de dificultățile pe care trebuie se le înfrunte coaliția contra SI, în special pentru ca țările membre să ajungă să stăvilească valul de jihadiști și să împărtășească informații potrivit Agerpres.

Cele mai citite

Union Saint-Gilloise a câștigat prima Cupă a Belgiei din ultimii 110 ani

Union Saint-Gilloise a câştigat Cupa Belgiei după ce a trecut de Royal Antwerp cu scorul de 1-0 în finala disputată joi pe stadionul Roi...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Președintele Atlantic Council l-a decorat pe președintele Iohannis și a subliniat buna colaborare cu SNSPA

Președintele Atlantic Council, Fred Kempe, l-a decorat pe președintele Iohannis și a subliniat buna colaborare dintre Atlantic Council din SUA și Școala Națională de...
Ultima oră
Pe aceeași temă