18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialAprecierea francului amenință economia elvețiană

Aprecierea francului amenință economia elvețiană

Aprecierea francului riscă să arunce Elveția în prima recesiune din ultimii șase ani, cel mai clar semnal al dificultăților provocate de evoluția monedei, informează Agerpres.

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 12 analiști arată că majoritatea estimează că economia Elveției a înregistrat o contracție de 0,1% în al doilea trimestru.

Dacă autoritățile nu vor revizui cifrele pe primul trimestru, referitoare la o scădere de 0,2%, aceasta ar fi prima recesiune înregistrată de Elveția după 2009.

Citește și: Ajutorul dat împrumutaţilor în franci elveţieni a murit

Cu toate acestea, economiștii sunt de părere că recesiunea va fi una de scurtă durată în condițiile în care efectele deciziei Băncii Naționale a Elveției de a renunța la cursul minim de schimb 1,20 franci pentru un euro au fost mai puține severe decât se estima.

”Începem să vedem că aprecierea francului are un efect asupra economiei Elveției, dar la finele lunii ianuarie credem că rezultatele vor fi mult mai devastatoare”, a declarat Jan-Egbert Sturm, director la centrul de reflecție KOF Swiss Economic Institute.

Imediat după ce Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la cursul minim de schimb, care a fost introdus în luna septembrie 2011 pentru a proteja economia bazată pe exporturi a Elveției, francul s-a apreciat până la 0,85 franci pentru un euro, însă între timp cursul de schimb și-a revenit și în prezent un euro valorează 1,08 franci.

După eliminarea cursului minim de schimb, companiile elvețiene au fost nevoite să facă restructurări, să înghețe și chiar să reducă salariile, să reducă prețurile și să accepte marje mai mici pentru a face față pagubelor provocate de aprecierea francului.

În plus, un franc mai puternic i-a descurajat pe turiști să viziteze Elveția, iar magazinele de la graniță au pierdut clienți care s-au îndreptat spre magazinele din țările vecine în căutarea unor produse mai iefine.

Cu toate acestea, economia internă, susținută de o piață imobiliară în creștere și dobânzi negative a reușit să preia locul ocupat de o industrie afectată de evoluțiile negative ale cursului de schimb. Puterea de cumpărare a crescut pe măsură ce prețurile de consum au înregistrat cea mai mare scădere de după 1959, iar salariile au crescut în al doilea trimestru.

Economiștii susțin că deocamdată este prea devreme să spună ce impact ar putea avea o încetinire a Chinei asupra Elveției, însă o depreciere a francului, cumulată cu o îmbunătățire a prognozelor cu privire la cererea din zona euro, au făcut ca multe prognoze pentru ansamblul anului 2015 să fie pozitive.

Cele mai citite

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...

Cum alegi un Volvo XC 60 de vânzare, în leasing, de la o agenție cu experiență

Experiența de cumpărare a unei noi mașini poate fi foarte interesantă, deoarece oferte sunt pretutindeni. Piața de profil este suprasaturată de oferte și...
Ultima oră
Pe aceeași temă