3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialAprecierea francului amenință economia elvețiană

Aprecierea francului amenință economia elvețiană

Aprecierea francului riscă să arunce Elveția în prima recesiune din ultimii șase ani, cel mai clar semnal al dificultăților provocate de evoluția monedei, informează Agerpres.

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 12 analiști arată că majoritatea estimează că economia Elveției a înregistrat o contracție de 0,1% în al doilea trimestru.

Dacă autoritățile nu vor revizui cifrele pe primul trimestru, referitoare la o scădere de 0,2%, aceasta ar fi prima recesiune înregistrată de Elveția după 2009.

Citește și: Ajutorul dat împrumutaţilor în franci elveţieni a murit

Cu toate acestea, economiștii sunt de părere că recesiunea va fi una de scurtă durată în condițiile în care efectele deciziei Băncii Naționale a Elveției de a renunța la cursul minim de schimb 1,20 franci pentru un euro au fost mai puține severe decât se estima.

”Începem să vedem că aprecierea francului are un efect asupra economiei Elveției, dar la finele lunii ianuarie credem că rezultatele vor fi mult mai devastatoare”, a declarat Jan-Egbert Sturm, director la centrul de reflecție KOF Swiss Economic Institute.

Imediat după ce Banca Națională a Elveției a decis să renunțe la cursul minim de schimb, care a fost introdus în luna septembrie 2011 pentru a proteja economia bazată pe exporturi a Elveției, francul s-a apreciat până la 0,85 franci pentru un euro, însă între timp cursul de schimb și-a revenit și în prezent un euro valorează 1,08 franci.

După eliminarea cursului minim de schimb, companiile elvețiene au fost nevoite să facă restructurări, să înghețe și chiar să reducă salariile, să reducă prețurile și să accepte marje mai mici pentru a face față pagubelor provocate de aprecierea francului.

În plus, un franc mai puternic i-a descurajat pe turiști să viziteze Elveția, iar magazinele de la graniță au pierdut clienți care s-au îndreptat spre magazinele din țările vecine în căutarea unor produse mai iefine.

Cu toate acestea, economia internă, susținută de o piață imobiliară în creștere și dobânzi negative a reușit să preia locul ocupat de o industrie afectată de evoluțiile negative ale cursului de schimb. Puterea de cumpărare a crescut pe măsură ce prețurile de consum au înregistrat cea mai mare scădere de după 1959, iar salariile au crescut în al doilea trimestru.

Economiștii susțin că deocamdată este prea devreme să spună ce impact ar putea avea o încetinire a Chinei asupra Elveției, însă o depreciere a francului, cumulată cu o îmbunătățire a prognozelor cu privire la cererea din zona euro, au făcut ca multe prognoze pentru ansamblul anului 2015 să fie pozitive.

Cele mai citite

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...

ASF secretizează ilegal informații despre piața asigurărilor

Transportatorii din România, reprezentați de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați (COTAR), au depus o solicitare către Guvern pentru a obliga Autoritatea de Supraveghere...

Pensiile speciale pentru primari ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare legea care acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Se...
Ultima oră
Pe aceeași temă