15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialApple, obligațiuni de 12 miliarde de dolari pentru acționari

Apple, obligațiuni de 12 miliarde de dolari pentru acționari

Compania Apple a emis, miercuri, obligaţiuni în valoare de 12 miliarde de dolari. Emisiunea face parte dintr-un program de recompensare a acţionarilor și este o alternativă mai ieftină decât repatrierea fondurilor deţinute în străinătate, care ar fi impozitate, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.

Emisiunea a inclus obligaţiuni pe termen de 10 ani în valoare de 2,5 miliarde de dolari, cu un randament de 3,45%, cu 0,77 puncte procentuale peste cel al titlurilor de Trezorerie cu scadenţă similară. Compania a mai vândut obligaţiuni în valoare de 2 miliarde de dolari, pe termen de cinci ani şi un randament de 2,1%, obligaţiuni pe trei ani, în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi un randament de 1,05%, şi obligaţiuni de 3 miliarde de dolari cu scadenţă la şapte ani şi un randament de 2,85%.

Totodată, Apple a emis obligaţiuni cu dobândă variabilă pe trei şi cinci ani, de câte 1 miliard de dolari, la un randament cu 0,07 puncte, respectiv 0,3 puncte peste dobânda interbancară LIBOR.

Apple a anunţat săptămâna trecută, odată cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, că va extinde programul de răscumpărare de acţiuni, o formă de recompensare a acţionarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, măsură finanţată prin plasamente de obligaţiuni către investitori. Totodată, dividendele au fost majorate cu 8%.

Compania preferă să se îndatoreze în loc de a utiliza rezervele uriaşe acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt deţinute în afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de până la 35%.

"Nu vor să plătească taxe pentru repatrierea fondurilor. Piaţa le oferă bani foarte ieftini", a declarat Matthew Duch, manager de fonduri la compania Calvert Investments din Bethesda, Maryland.

Apple a emis în urmă cu 12 luni obligaţiuni în valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea dată. Cererea din partea investitorilor a depăşit 50 miliarde de dolari. Cinci luni mai târziu, recordul a fost depăşit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanţa achiziţia pachetului de 45% din acţiuni deţinut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzacţie de 130 miliarde de dolari.

Apple a acumulat în SUA rezerve de 38 de miliarde de dolari, sumă care a scăzut cu 1 miliard de dolari faţă de nivelul din august 2012, când compania a distribuit pentru prima dată dividende.

Cele mai citite

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...
Ultima oră
Pe aceeași temă