26.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialAparatura de laborator la preturi umflate

Aparatura de laborator la preturi umflate

Directorul general al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentara Sibiu (DSVSA), Nicolae Stefanuta, este cercetat de ofiterii Inspectoratului General al Politiei Romane pentru ca ar fi achizitionat aparatura de laborator, fara nici un fel de licitatie, de la mai multe firme ale aceluiasi asociat. Potrivit anchetatorilor, in buzunarele protejatului lui Stefanuta au intrat de sapte ori mai multi bani decat pretul real al aparaturii.

Cercetati pentru abuz in serviciu

Ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR au inceput urmarirea penala impotriva lui Nicolae Stefanuta, director general, Anuta Stoia, director economic, Rodica Popescu, sef de laborator, si Vasile Barsan, gestionar, toti din cadrul DSVSA Sibiu, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Potrivit surselor din IGPR, in perioada 2002-2004, conducerea DSVSA Sibiu a achizitionat aparatura de laborator, “prin incalcarea normelor care reglementeaza achizitiile publice”. Pentru a favoriza firmele care au primit in final contractele de achizitie, Nicolae Stefanuta si subordonatii sai s-au folosit de o stratagema consacrata de ceva vreme. Au divizat investitia in sume mai mici, ca sa nu fie obligati sa organizeze licitatie publica. DSVSA Sibiu a facut doar selectii de oferte, toate castigate de un grup format din opt firme, care aveau drept numitor comun asociatul majoritar. Astfel, aparatura de laborator a fost achizitionata pe componente.

Preturile, umflate de sapte ori

Politistii spun ca matrapazlacurile directorului Nicolae Stefanuta nu s-au oprit aici. Aparatura de laborator a costat bugetul statului peste 33 miliarde lei vechi. Potrivit anchetatorilor, pretul a fost umflat de nu mai putin de sapte ori. Afacerile extrem de paguboase pe banii contribuabililor, protejate de conducerea DSVSA Sibiu, au tinut mai bine de doi ani, in perioada 2002-2004. Presedintele comisiilor de organizare a selectiilor de oferte era seful de laborator Rodica Popescu. Cu “binecuvantarea” celorlalti directori, Popescu organiza fictiv selectia de oferte, la care invita sa participe, pe langa societatile castigatoare, si unele firme-fantoma, neinmatriculate la Registrul Comertului sau care nu aveau obiect de activitate in acest domeniu. Ancheta a mai stabilit ca DSVSA a platit in avans, cu toate ca aparatura a fost livrata abia la un an si jumatate de la data platii. Receptia aparaturii a fost intocmita in fals de gestionarul Vasile Barsan.

Firmele, pe numele sotiei, soferului si menajerei

Ancheta a stabilit ca cele opt firme care au livrat aparatura de laborator la preturi de sapte ori mai mari decat cele de pe piata, toate din Bucuresti, erau administrate de aceeasi persoana. Politistii au refuzat sa dezvaluie numele omului de afaceri deoarece acesta ar mai fi cercetat si in alte dosare penale. Potrivit surselor judiciare, cateva societati erau inregistrate pe numele soferului, sotiei si menajerei afaceristului, tocmai pentru a nu se descoperi ca in spatele acestora sta una si aceeasi persoana. Ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor (DIF) au stabilit ca prejudiciul total adus bugetului statului de catre conducerea DSVSA Sibiu se ridica la peste 50 miliarde lei vechi. In aceasta ancheta, DIF efectueaza cercetarile impreuna cu Directia Cercetari Penale (DCP) din cadrul IGPR, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Imbogatiti pe seama gripei aviare

Cazul de la Sibiu nu este singular. Afaceri pe banii statului, in plina criza aviara, a facut si directorul general al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (IDSA). Luna trecuta, ofiterii DIF au inceput urmarirea penala impotriva lui Stefan Nicolae si a altor functionari publici din IDSA, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice. Potrivit anchetatorilor, directorul institutului a favorizat firma fiului sau in atribuirea unor contracte grase pentru achizitionarea de kit-uri de depistare a pestei porcine si a virusului gripei aviare (H5). Anchetatorii au constatat ca in perioada 2004-2005, “in mod abuziv, prin incalcarea atributiunilor de serviciu si a prevederilor legislatiei cu privire la achizitiile publice”, Stefan Nicolae a incheiat trei contracte si mai multe acte aditionale cu firma fiului sau, prin care IDSA a achizitionat produse biologice fara licitatie publica. Potrivit politistilor, Stefan Nicolae a impus, pentru achizitionarea kit-urilor, nominalizarea in mod expres, in caietul de sarcini, a denumirii de marca si a specificatiilor de fabricatie ale produselor ''Cedi Test”, produse comercializate in Romania de firma fiului sau, Ionut Bogdan Nicolae. Pretul kit-urilor a fost umflat, fiind cu mult mai mare decat al altor produse similare. Anchetatorii mai spun ca pe parcursul cercetarilor directorul IDSA a avut “o atitudine nesincera, declarand si sustinand ca nu cunoaste daca fiul sau are vreo firma sau daca se ocupa cu comercializarea de produse sanitar-veterinare”. In acest caz, ofiterii DIF au sesizat si Comisia de disciplina din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pentru sanctionarea lui Stefan Nicolae.

Cele mai citite

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...

România, evaluări pozitive din partea OCDE

România atinge încă două ţinte pe drumul către aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din perspectiva alinierii la cele mai bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă