20.6 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialAnul investitiilor in infrastructura culturala

Anul investitiilor in infrastructura culturala

Ministerul Culturii anunta pentru 2008 reluarea lucrarilor la Biblioteca Nationala, intrarea in renovare a Teatrelor Nationale din Bucuresti si Cluj.
Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) au anuntat ieri in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul ministerului proiectele guvernamentale pentru anul 2008 in domeniul culturii.


Daca 2007 a fost anul
marilor evenimente culturale, a spus ministrul Adrian Iorgulescu, amintind programele Sibiu – Capitala Culturala Europeana, Festivalul George Enescu si programul PromoCult, "2008 va fi anul marilor investitii in infrastructura culturala". Printre institutiile culturale "de gradul 0" (filarmonici, opere, teatre, biblioteci etc.), care beneficiaza de fonduri pentru reabilitare, ministrul a mentionat noua cladire a Bibliotecii Nationale din Bucuresti, lucrarile de constructie pentru aceasta cladire urmand sa fie reluate in aprilie 2008, cladirea Teatrului National din Bucuresti care urmeaza sa intre in renovare, Palatul Culturii din Iasi, Muzeul National de Arta din Bucuresti, Muzeul National de Istorie, Teatrul National din Cluj si Sala Palatului, care urmeaza sa fie transformata in primul mall cultural din tara.

Intrebat de ce constructia Bibliotecii Nationale nu a inceput in toamna, dupa cum ministrul Iorgulescu declarase in primavara anului 2007, acesta a spus ca faza de proiectare nu a fost finalizata, ministerul asteptand inca macheta si planurile finale de la firma proiectanta. Dupa ce proiectul este finalizat, ar urma ca ministerul sa organizeze o licitatie publica, in termen de 45 de zile, pentru a alege un constructor. Situatia este similara in cazul lucrarilor de la Sala Palatului, ministrul Iorgulescu spunand ca a penalizat in repetate randuri firma proiectanta pentru intarzieri, desi i se pare ca acestea sunt justificate de complexitatea planurilor cerute. Secretarul general Virgil Nitulescu a spus de asemenea ca aprobarea planurilor urbanistice zonale pentru acest proiect si pentru altele sunt intarziate de Consiliul Municipiului Bucuresti, care elibereaza actele necesare foarte greu. Primaria este de asemenea intr-un conflict cu MCC in privinta Monumentului Holocaustului, pentru care MCC a obtinut un PUZ si care este finalizat, primaria dorind insa sa foloseasca spatiul respectiv si pentru o parcare subterana, a spus Adrian Iorgulescu.
Dintre proiectele pe care MCC le va derula in 2008, Adrian Iorgulescu a mai mentionat faptul ca peste 90 de asezaminte culturale vor fi date in folosinta pana in iunie 2008, altele urmand sa fie construite. Caminul cultural din Salaj urmeaza sa fie inaugurat chiar in cursul acestei luni. Suma de 300 de milioane de euro sta la dispozitia altor asezaminte culturale, ministerul asteptandu-se ca in jur de 1.000-1.300 de astfel de centre culturale sa solicite aceste fonduri, care vor fi acordate prin intermediul Ministerului Agriculturii.

Alte activitati ale ministerului pe parcursul anului 2008 sunt participarea la Carnavalul de la Venetia si la "Olimpiada culturala" care va avea loc in paralel cu Jocurile Olimpice de la Beijing, achizitii si participari la targurile nationale si internationale de carte, contributia la realizarea Bibliotecii Digitale a Romaniei si instituirea unor Premii Nationale pentru Arte, care ar urma sa fie acordate pentru cele sapte arte. Ministerul va contribui de asemenea la definirea profilului cultural al centrului vechi al Capitalei, pe care ministrul Iorgulescu il vede ca avand o functie dubla: de centru bancar si de centru cultural, cu sali de teatru si de concert, cafenele, buticuri, galerii, magazine etc.
Tinerii institutionalizati sau cu dizabilitati vor avea acces gratuit permanent in muzeele aflate in subordinea MCC, iar in perioada vacantelor scolare intrarea va fi gratuita pentru toti tinerii, a anuntat Virgil Nitulescu.
Demeter Andras, secretar de stat in cadrul ministerului, a amintit activitatile incluse in cadrul Anului European al Dialogului Intercultural, 57 in total, printre care multe evenimente locale (e.g. "Dansul popular etnic in scolile iesene", proiect derulat de Asociatia "Doina Carpatilor" din Iasi, Gala Premiilor de Jazz de la Timisoara, editarea unui album Willy Prager etc.). Manifestari traditionale precum Gala Uniter sau Bookfest vor fi de asemenea sprijinite prin intermediul acestui program.

Ministerul Culturii va sprijini de asemenea cu prioritate Programul National de Cercetare Arheologica, programele "O Romanie frumoasa" si "Un Bucuresti frumos", programul de salvare a patrimoniului sonor al radioului si programul de salvgardare a patrimoniului national imaterial.
Potrivit ministrului Iorgulescu, MCC are la dispozitie in 2008 cel mai mare buget de dupa 1990, acesta reprezentand aproape 1% din PIB-ul actual (aproximativ 140 milioane de euro).

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...

După criticile venite din partea mediului de afaceri, Boloș anunță modificări la e-TV

Mediul de afaceri și contabilii au privit cu îngrijorare cum Guvernul a anunțat introducerea unei noi sarcini administrative pentru companii, care trebuie implementată foarte...

Românii caută cu disperare revanșa pentru umilințele trăite

Timp de cel puțin trei zile, românii au luat în stăpânire sleitele spirite ale burgurilor germane: München, Köln și Frankfurt. Adunați de peste mări și țări, veniți...
Ultima oră
Pe aceeași temă