Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (O.A.R Bucureşti) alături de Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) organizează în perioada 1-12 iunie 2012 Anuala de Arhitectură Bucureşti, ediţia a X-a, în spaţiul expoziţional Sala Dalles. Tema propusă de organizatori în acest an aniversar este: „ECO- Arhitectura”.
Lucrările de arhitectură înscrise în concurs au fost realizate pe parcursul ultimului an (de la jumătatea lui 2011, la prima jumătate a anului curent). Au intrat în concurs o sută de proiecte rezidenţiale, clădiri publice şi amenajări care au o valoare cumulată a execuţiei de peste 50 milioane euro. La acestea se mai adaugă încă o sută de cărţi de specialitate, studii şi proiecte care concurează la diverse secţiuni din concurs. Astfel, Anuala de Arhitectură 2012 va include 200 de proiecte jurizate.
Ediţia 2012 marchează 10 ani de la înfiinţarea Anualei de Arhitectură şi îşi propune să pună accentul pe eco arhitectură şi pe rolul arhitectului în definirea spaţiului şi a stilului de viaţă. Tema eco a acestei ediţii a fost inspirată de tendinţele internaţionale în arhitectură, dar şi de noile directive EU referitoare la eficienţa energetică a construcţiilor, ce vor intra în vigoare în toate ţările membre din 2020. În România se află în dezbatere publică mai multe proiecte de lege care fac referire la standardele eco şi la eficienţa energetică a materialelor de construcţii. Astfel, începând cu 2013, toţi producătorii de materiale de construcţii care activează în România vor trebui să se alinieze şi să facă modificări ale portofoliului de produse comercializate.
În foto – proiectul Harmonia 57, propus de Triptyque Arhitecture, o clădire de birouri şi atelier pentru artişti a cărui faţadă este acoperită de o reţea de tuburi cu pulverizatoare pentru irigarea vegetaţiei.