15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAntonescu, despre documentul semnat de USL: Nimănui dintre noi nu ne-a trecut...

Antonescu, despre documentul semnat de USL: Nimănui dintre noi nu ne-a trecut prin cap să desfiinţăm acele instituţii

Crin Antonescu a declarat, joi seara, în cadrul unui interviu acordat Realitatea TV, că documentul semnat de USL alături de Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC) care specifică, printre altele, desfiinţarea Curţii Constituţionale, DNA şi ANI, reprezintă mai mult o listă de “revendicări” care trebuie discutate.

“Partenerii de dialog ai USL au venit cu o listă de revendicări pe care să le discute cu USL în caz că ajunge la guvernare. Am participat la cadrul acestei discuţii, dânşii au o listă care trebuie discutate până la începerea alegerilor parlamentare.

CC nu poate fi modificată de către un guvenr deoarece este o instituţie din Constituţie.

Nimănui dintre noi nu ne-a trecut prin cap să le desfiinţăm. Avem anumite suspiciuni dar nimeni nu a pus problema să se desfiinţeze“.

Consiliul Naţional al Societăţii Civile Româneşti (CNSC) a postat, în 12 iulie pe site-ul său un document intitulat “Lista obiectivelor structurilor membre ale CNSC propuse viitoarei guvernări”, prima pagină a acestuia având sus, în ordine, scris “de acord” şi numele lui Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

Organizaţiile membre ale CNSC afirmă că voinţa lor este să obţină, prin orice mijloace legale, schimbarea regimului, adică demisia preşedintelui României, alegeri anticipate separate şi “adoptarea unor măsuri ferme pentru a împiedica fraudarea alegerilor”.

Pentru aceasta ele au un set de obiective imediate, printre care şi restaurarea democraţiei, în acest scop cerând “restaurarea democraţiei constituţionale participative, interzicerea strictă a amestecului Executivului în deciziile Legislativului şi ale puterii judecătoreşti”.

De asemenea, CNSC mai enunţă: “Dreptul la justiţie obiectivă prin interzicerea amestecului Executivului şi politizarea actului de justiţie, desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS, etc. Încredinţarea atribuţiunilor acestora structurilor statului deja existente”.

De asemenea, CNSC propune respectarea dreptului la reprezentare parlamentară corectă prin anularea restricţiilor de tip poliţie politică şi “lustraţiilor”, a “actualului sistem electoral ticălos şi interzicerea migraţiei parlamentare”, depolitizarea structurilor militare de ordine publică, a învăţământului, justiţiei, TVR şi Radioului naţional, “depolitizarea conducerilor firmelor, societăţilor şi companiilor de stat, introducerea votului uninominal pur şi, în Codul Penal, a unor pedepse mari pentru frauda electorală, mita electorală şi fraudarea votului în Parlament.

Organizaţiile din CNSC mai vor modificarea Constituţiei în sensul acordării dreptului de suspendare a preşedintelui de către cetăţeni, printr-un milion de semnături, selectarea politicienilor pe baze profesionale, morale si diferenţierea politicii de partid de politicile publice, renunţarea la reforma administrativă a judeţelor.

O altă propunere este promulgarea unei legi a răspunderii prezidenţiale ca CA al TVR să aibă în componenţă doi reprezentanţi ai CNSC, iar între membrii Consiliului de administratie ai TVR, dar si între angajaţii instituţiei să nu existe legături de gradul 1 sau 2 de rudenie.

Totodatăm, cer “abrogarea HG-urilor şi OUG-urilor care au stabilit renunţarea la drepturile prevăzute în contractile colective de muncă, sporuri, al 13-lea salariu, tichete de masă, vacanţă, creşă, etc”, dar şi ” acordarea drepturilor ce decurg din Legea Recunoştinţei 341/2004, cu eliminarea situaţiilor discriminatorii, sesizate în normele de aplicare ale acesteia”, precum şi “renunţarea la “marea privatizare”, adică la cedarea de către statul român a ultimelor proprietăţi ale statului”.

CNSC reuneşte 53 de asociaţii, printre care Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR , Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Federatia Naţională Unirea a Pensionarilor din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România, Sindicatul Tinerilor Profesori , Asociaţia pentru Promovarea Principiilor Europene în Noile Structuri ale Societăţii Române, Asociatia Pro Concordia – Craiova, Asociaţia Proprietarilor pe Legea 112 şi a Chiriaşilor din Casele Naţionalizate, Sindicatul Naţional al Revoluţionarilor, Liga Naţională a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Asociaţia Românilor din Olanda, Federatia UNITESA a Personalului din Învăţământul Universitar, Forumul diasporei de pretutindeni cu sediul la Washington, Asociaţia Nationala a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate din Cadrul Instanţelor Judecătoreşti şi Parchetelor, Asociatia Nationala a Aviatorilor Profesionisti, Sindicatul Liber Semnale Rutiere Administraţia Străzilor.

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă