15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAntena 3, obligată să acorde drept la replică Președinției, după ce l-a...

Antena 3, obligată să acorde drept la replică Președinției, după ce l-a prezentat pe Băsescu drept colaborator al Securității

Antena 3 trebuie să acorde e dreptul la replică Administraţiei Prezidenţiale, după ce în emisiunile "Sinteza zilei" din 12 şi 13 februarie şi "Esenţial" din 13 februarie s-a spus că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii, fără a fi prezentat şi punctul său de vedere, a decis Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), conform Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit patru reclamaţii de la Administraţia Prezidenţială cu privire la mai multe emisiuni difuzate de Antena 3 în lunile ianuarie şi februarie, în care se spune, în general, că în respectivele programe au fost făcute "acuzaţii defăimătoare şi neadevărate" la adresa preşedintelui Traian Băsescu.

Într-una din reclamaţii se face referire la ediţia din 12 februarie a emisiunii "Sinteza zilei". "Emisiunea este o sesiune de incriminare a preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, care nu respectă în niciun fel regulile unei dezbateri", se spune în reclamaţia Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit CNA, emisiunea "Sinteza zilei" din 12 februarie i-a avut ca invitaţi pe Bogdan Teodorescu, Radu Tudor şi Mugur Ciuvică. Titlurile emisiunii au fost "Băsescu vrea război civil" şi "10 întrebări pentru Traian Băsescu".

În această emisiune, moderatorul Mihai Gâdea i-a adresat lui Traian Băsescu întrebarea: "Când aţi condamnat comunismul v-aţi referit şi la perioada când eraţi informator al Direcţiei a IV-a a Departamentului Securităţii Statului, conform documentelor MApN? Sau la perioada când eraţi subsecretar de stat numit direct de Elena Ceauşescu?".

Ulterior, pe ecran a fost difuzat un document, din care, potrivit lui Mihai Gâdea, reiese că Traian Băsescu a fost "colaborator al organelor de contrainformaţii militare pe timpul cât era elev al Institutului de Marină, având dosarul numărul 3990/09.11.1973".

În aceeaşi emisiune, Mugur Ciuvică a spus că Traian Băsescu a fost "turnător". "Deci el are verdict de la CNSAS că a fost turnător, dar că nu a făcut poliţie politică pentru că nu mai are dosarul".

De asemenea, în ediţiile din 13 februarie ale emisiunilor "Esenţial" şi "Sinteza zilei" s-au făcut referiri la preşedintele Traian Băsescu şi la faptul că acesta ar fi colaborat cu Securitatea, înainte de 1989.

În urma difuzării emisiunii "Esenţial", CNA a primit de la Administraţia Prezidenţială o reclamaţie, potrivit căreia în respectivul program "au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, potrivit cărora şeful statului ar fi colaborat cu Securitatea".

În şedinţa CNA de marţi, reprezentanta postului Antena 3, Mirela Bomboe, a declarat că postul Antena 3 consideră reclamaţiile respective ca fiind neîntemeiate. "Realizatorii şi invitaţii şi-au prezentat opiniile, iar când s-au făcut acuzaţii acestea au fost însoţite de dovezi", a spus Mirela Bomboe.

Membrii CNA au considerat însă că Antena 3 a încălcat legislaţia audiovizualului întrucât nu a solicitat un punct de vedere şi de la Administraţia Prezidenţială. Astfel, la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, CNA a decis că Antena 3 trebuie să acorde dreptul la replică Administraţiei Prezidenţiale.

Cele mai citite

Andrei Caramitru despre Nicușor Dan: “Așa dezastru colosal nu am văzut în viața mea”

Analistul economic Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR, face un comentariu dur despre prestația lui Nicușor Dan ca primar al Bucuretiului, afirmând că...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...
Ultima oră
Pe aceeași temă