Cum poลฃi sฤ câลtigi peste 70 mii de euro fฤrฤ sฤ miลti un deget? Una dintre reลฃetele acestei afaceri „minune” este cea folositฤ de zeci de persoane care au obลฃinut apartamente ANL, subvenลฃionate de stat, pe care acum le-au scos la vânzare la preลฃul pieลฃei. Printre beneficiarii acestor locuinลฃe se numฤrฤ secretari de stat, consilieri de miniลtri sau oameni de afaceri prosperi.
Imobilul ANL din ลoseaua Virtuลฃii numฤrul 22, din sectorul 6 al Capitalei, a fost construit în perioada 2007-2009, prin programul de credit ipotecar. Blocul e amplasat într-o zonฤ bunฤ, la stradฤ, în faลฃa sediului Serviciului de Telecomunicaลฃii Speciale. Preลฃul iniลฃial al unei garsoniere era de 21.000 de euro, dar Primฤria Sectorului 6 a oferit beneficiarilor o subvenลฃie de 30%. Astfel, o garsonierฤ de 40 de metri pฤtraลฃi, la cheie, a ajuns sฤ coste 14.700 de euro. Un alt exemplu: un apartament cu trei camere în imobilul din Virtuลฃii a fost cumpฤrat cu 29.000 de euro. Beneficiarii acestor apartamente au avut numai de câลtigat de pe urma ANL. Asta dacฤ ne gândim la faptul cฤ o garsonierฤ din blocul respectiv a fost vândutฤ recent cu 55.000 de euro, iar un apartament cu trei camere e scos acum la vânzare cu 105.000 de euro.
Afacerist de zeci de milioane de euro, subvenลฃionat de stat
Deลi ANL nu a fฤcut o promovare prea mare imobilului din ลoseaua Virtuลฃii, cererea a fost mai mare decât oferta. Prin urmare, conducerea ANL a trebuit sฤ-i departajeze pe solicitanลฃi, pe baza unor criterii stabilite de consiliul de administraลฃie al acestei instituลฃii. Teoretic, ar fi trebuit avantajaลฃi tinerii pânฤ în 35 de ani, cฤsฤtoriลฃi, cei care nu aveau altฤ locuinลฃฤ, au fost evacuaลฃi din case naลฃionalizate sau aveau un handicap fizic. Totuลi, dacฤ ne uitฤm acum pe lista de beneficiari, observฤm cฤ foarte mulลฃi dintre aceลtia nu îndeplinesc criteriile de departajare: au alte case (dovadฤ e faptul cฤ nu locuiesc în aceste apartamente sau le-au vândut), au sume mari de baniProxy-Proxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0
nnection: keep-alive Cache-Control: max-age=0 26icirc;n conturi sau au maลini de lux de 3-4 ori mai scumpe decât locuinลฃa de la ANL.
Un astfel de exemplu este Roxana Curelea Strฤchinescu. Potrivit Registrului Comerลฃului, ea a fost acลฃionarฤ în firma SC Best Advertising & Consult SRL, iar ulterior ลi-a cesionat acลฃiunile cฤtre tatฤl ลi soลฃul sฤu. În momentul de faลฃฤ, soลฃul sฤu deลฃine 33% din aceastฤ firmฤ. Conform site-ului Ministerului de Finanลฃe, aceastฤ societate a avut în perioada 2006-2009 o cifrฤ de afaceri de 10,3 milioane de euro.
Soลฃii Curelea Strฤchinescu nici mฤcar nu ลi-au luat în primire apartamentul ANL. Locuinลฃa are trei camere ลi o suprafaลฃฤ utilฤ de 85 de metri pฤtraลฃi ลi a costat 43.881 de euro. Dacฤ luฤm în calcul ลi subvenลฃia de 13.164 de euro, soลฃii Strฤchinescu au plฤtit doar 30.716 euro pentru un apartament care acum valoreazฤ 105.000 de euro.
Milionari în euro, restanลฃieri la întreลฃinere
Soลฃii Strฤchinescu au acumulat datorii la întreลฃinere de 2.641 de lei, potrivit listei de la avizier. Întrebatฤ de ce nu ลi-a preluat apartamentul, Roxana Strฤchinescu ne-a declarat: „Am tot amânat pentru cฤ apartamentul trebuie reamenajat. Am preferat sฤ-mi aleg eu gresia ลi faianลฃa. Datoria la întreลฃinere e doar pe câteva luni. O s-o achitฤm”. Despre afacerile de zeci de milioane de euro, Roxana Strฤchinescu ne-a precizat: „În 2006, când am contractat acest apartament, nu aveam aceste venituri. Nu ne permiteam atunci sฤ ne cumpฤrฤm o locuinลฃฤ de pe piaลฃa liberฤ. Atunci stฤteam cu chirie. Ulterior, ne-am cumpฤrat o casฤ în care stฤm ลi în momentul de faลฃฤ”.
Declaraลฃia Roxanei Stฤchinescu este contrazisฤ însฤ de cifre: în 2006, firma familiei a avut o cifrฤ de afaceri de 1,14 milioane de euro.
Interesant este cฤ o parte din contractele acestei firme au fost încheiate chiar cu Ministerul Dezvoltฤrii ลi Turismului, care are în subordine ANL. Întrebatฤ cum a reuลit sฤ câลtige aceste contracte cu statul, Roxana Strฤchinescu ne-a rฤspuns: „Nu existฤ nici o legฤturฤ între aceste contracte ลi obลฃinerea apartamentului de la ANL”.
20% din beneficiari nu stau în apartamente
Conform listelor cu cheltuielile de întreลฃinere din blocul din Virtuลฃii, aproximativ 20% din beneficiari nu ลi-au luat în primire apartamentele. Alลฃii se pare cฤ, dupฤ ce ลi-au recepลฃionat locuinลฃele, nu s-au mutat în ele, deoarece consumul de apฤ caldฤ ลi apฤ rece este zero. Mulลฃi dintre ai au totuลi restanลฃe la întreลฃinere (chetuieli commune, încฤlzire etc). Am stat de vorbฤ cu câลฃiva dintre proprietarii acestor apartamente: „Am cumpฤrat apartamentul, dar nu stau acolo. Care e problema dumneavoastrฤ? Nu locuiesc acolo din diverse motive. Datoria la întreลฃinere e micฤ ลi o s-o achit”, ne-a explicat Constantin Cristian ลขânลฃaru, proprietar de locuinลฃฤ ANL. „Eu sunt mama beneficiarei. Nu e treaba României libere de ce nu stฤ fiica mea acolo. Nu dau relaลฃii prin telefon. Întreลฃinerea a fost plฤtitฤ prin transfer bancar”, ne-a rฤspuns Doina Boaru, mama Oanei Boaru, beneficiara directฤ.
Tunuri de zeci de mii de euro
În ultimul timp, blocul ANL a fost împânzit cu anunลฃuri de vânzare sau de închiriere a apartamentelor. La o parte dintre acestea am sunat ลi noi. Astfel, am aflat de la o firmฤ imobiliarฤ cฤ o garsonierฤ a fost vândutฤ recent cu 55.000 de euro, iar un apartament cu douฤ camere, cu 82.000 de euro. Un apartament cu trei camere este de vânzare cu 105.000 de euro. Dacฤ e sฤ comparฤm preลฃurile de vânzare cu cele de achiziลฃie, se poate observa cฤ proprietarii au dat adevฤrate tunuri imobiliare. Un apartament de douฤ camere se închiriazฤ cu 350 de euro, adicฤ mai mult decât dublul ratei lunare a beneficiarului cฤtre instituลฃia financiarฤ care i-a acordat creditul.
Concurenลฃฤ de doi pe un loc
Întrebatฤ ce pฤrere are despre faptul cฤ o parte din persoanele cฤrora le-au aprobat cererile pentru locuinลฃe subvenลฃionate le-au vândut imediat la preลฃul pieลฃei, conducerea ANL ne-a declarat: „Având în vedere cฤ locuinลฃele respective sunt proprietate personalฤ, beneficiarii sunt cei care iau deciziile cu privire la acestea, iar ANL nu are nici un drept sฤ comenteze aceste aspecte”.
Reprezentanลฃii ANL ne-au informat cฤ pentru cele 101 apartamente din Virtuลฃii au primit 230 de cereri, dintre care doar 210 au fost eligibile. În rฤspunsul primit la redacลฃie, reprezentanลฃii ANL au încercat sฤ ne convingฤ cฤ foarte mulลฃi doritori nu au fost solvabili la bฤnci, atunci când au cerut credite.
„Ceea ce susลฃin reprezentanลฃii ANL e o aberaลฃie. Pentru o garsonierฤ de 14.700 de euro, rata lunarฤ la un credit ipotecar pe 20 de ani e în jur de 115 euro. Pentru a primi creditul, solicitantul trebuie sฤ aibฤ un salariu net de peste 300 de euro. Salariul mediu în Bucureลti este de 400 de euro net. Deci, solicitanลฃi sunt foarte mulลฃi”, afirmฤ Ruxandra Andrei, director adjunct al finzoom.ro, site care se ocupฤ cu informaลฃii privind produsele financiar-bancare.
VIP-uri printre beneficiarii ANL
Zsuzsanna Peter, actual secretar de stat în Guvern, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiลฃiei. În perioada în care a primit aprobarea pentru locuinลฃฤ, ea era consilierul personal al ministrului Transporturilor, Construcลฃiilor ลi Turismului, Laszlo Borbely, ลi membru în Consiliul de Administraลฃie al ANL. „În CA-ul de la ANL nu s-a supus aprobฤrii listele de beneficiari. Eu am depus o cerere ca orice cetฤลฃean ลi mi-a fost aprobatฤ”, ne-a declarat Zsuzsanna Peter. Ea este în prezent membru în Consiliul Naลฃional de Integritate, care supervizeazฤ activitatea ANI, ลi a uitat sฤ-ลi treacฤ în declaraลฃia de avere apartamentul de la ANL.
Lukacs Vilmos, fost preลedinte-director general al Companiei Naลฃionale de Investiลฃii (CNI), funcลฃie asimilata celei de secretar de stat. Din februarie 2011, nu mai lucreazฤ la CNI. Are peste 35 de ani ลi o avere compusฤ din: o casฤ de locuit de 80 de metri pฤtraลฃi, un apartament de 52 de metri pฤtraลฃi ลi o cabanฤ de 36 de metri pฤtraลฃi. Pe lângฤ aceste trei locuinลฃe, el mai deลฃine cinci terenuri care însumeazฤ 44,79 hectare. În ลoseaua Virtuลฃii, ลeful CNI este proprietarul unui apartament ANL de douฤ camere cu o suprafaลฃฤ utilฤ de 57,81 metri pฤtraลฃi. Pentru acest apartament, Vilmos a plฤtit doar 22.720 de euro. Vilmos nu a putut fi contactat.
Manuela Irina Pฤtrฤลcoiu, director economic general în cadrul Companiei Naลฃionale de Investiลฃii. În momentul contractฤrii apartamentului ANL, mai avea un apartament în sectorul 1 al Capitalei, moลtenit în anul 2000. Mai are 1.000 mp în Costineลti, un autoturism Moskvitch ลi unul Volkswagen Golf. Pentru achiziลฃia apartamentului ANL a fฤcut un credit ipotecar în 2006 de doar 18.000 de euro. În august 2008, a fฤcut un leasing de 55.000 de euro pentru un Volkswagen Touareg. Are în conturi 179.100 lei (44.000 de euro) ลi 9.090 de euro. „Cealaltฤ casฤ e moลtenitฤ ลi nu e a mea în întregime. Locuinลฃa ANL nu e una socialฤ. Legat de creditul pentru maลinฤ, o casฤ nu se poate compara cu o maลinฤ”.
Cât au costat locuinลฃele subvenลฃionate ale ANL
garsonierฤ – 14.700 de euro
2 camere – 21.700 de euro
3 camere – 28.700 de euro
Cu ce salariu te califici pentru o locuinลฃฤ ANL
garsonierฤ – 115 euro ratฤ lunarฤ pe 20 de ani. Beneficiarul trebuie sฤ aibฤ un venit de peste 300 de euro.
2 camere – 160 de euro ratฤ lunarฤ pe 20 de ani. Beneficiarul trebuie sฤ aibฤ un venit de peste 450 de euro.
3 camere – 240 de euro ratฤ lunarฤ pe 20 de ani. Beneficiarul trebuie sฤ aibฤ un venit de peste 600 de euro.