26.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialANI: Viceprimarul Vasile Dragu, incompatibil

ANI: Viceprimarul Vasile Dragu, incompatibil

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, în cazul lui DRAGU VASILE, Viceprimar al Comunei Săgeata, Județul Buzău, se arată într-un comunicat al instituției.

DRAGU VASILE se află în stare de incompatibilitate, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, deține și calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul DRAGU ȘT. VASILE PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ (începând cu data de 28 august 2009), precum și funcția de administrator la o societate comercială (începând cu data de 16 septembrie 2009). De asemenea,  s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 23 iunie 2012 – 12 iunie 2013, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, a deținut și funcția de administrator la patru societăți comerciale.

De asemenea, întrucât DRAGU VASILE nu a menționat în declarațiile de interese depuse la datele de 27 mai 2009 și 15 octombrie 2010 deținerea funcției de administrator la cele patru societăți comerciale, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României, conform căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

 

Având în vedere aspectele menționate mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Cele mai citite

VIDEO. Coreea de Nord susține că a testat cu succes o rachetă cu focoase multiple

Coreea de Nord a reuşit ieri testul unei rachete cu focoase multiple, a informat joi agenţia de stat nord-coreeană KCNA.Regimul de la Phenian "a...

FOTO și VIDEO. Incendiu la un centru comercial din Ploiești

Un ansamblu care include magazine şi alţi operatori economici din Ploieşti a fost cuprins de un incendiu, în această dimineaţă, fiind emis mesaj RO-ALERT...
Ultima oră
Pe aceeași temă