27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialAngajaţii Sanevit Arad au PROTESTAT pentru că NU şi-au PRIMIT SALARIILE

Angajaţii Sanevit Arad au PROTESTAT pentru că NU şi-au PRIMIT SALARIILE

Angajaţii Sanevit Arad, producător de seringi şi ace medicale de unică folosinţă, au protestat, marţi, în faţa fabricii, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile de peste un an, iar pentru câteva luni nu au primit deloc bani, transmite Mediafax.

În faţa fabricii Sanevit s-au adunat toţi cei aproximativ 30 de angajaţi, în frunte cu directorul, şi au strigat „Vrem salarii! Vrem Salarii!”, plângându-se că restanţele salariale au ajuns până la 15 luni.

„Protestăm faţă de situaţia incertă în care ne aflăm. Nimeni nu ne spune care e strategia Guvernului faţă de fabrică. Timp de opt ani, Sanevit a fost la Ministerul Sănătăţii, care nu a avut nicio strategie. Sunt restanţe salariale faţă de angajaţi în sumă de 550.000 de lei, sumă foarte mare având în vedere că suntem 30 de oameni”, a declarat unul dintre manifestanţi, Petru Tulcan.

Angajaţii s-au plâns că nu şi-au primit salariile întregi din iunie 2011, iar la începutul acestui an au fost câteva luni în care nu au încasat niciun leu, deşi au mers la serviciu.

Angajaţii primesc lunar sume cuprinse între 200 şi 500 de lei, în funcţie de încasările unităţii, care mai produce doar truse medicale pentru o firmă din Belgia.

„Nu avem resurse financiare pentru a plăti salariile restante. Societatea este în administrare socială, instituită prin ordin al Ministerului Sănătăţii, şi nu am primit niciun ajutor financiar pentru continuarea activităţii. Noi am încercat să menţinem societatea într-o stare de funcţionare, de avarie, asigurând inclusiv paza şi siguranţa activelor societăţii, urmând ca într-un timp relativ scurt, cum era stabilit iniţial, să se facă privatizarea societăţii. Pe acest considerent s-a şi instituit administrarea specială”, a declarat directorul fabricii, Pavel Negru.

El a adăugat că unitatea abia reuşeşte să plătească utilităţile pentru a putea să funcţioneze.

Protestul angajaţilor s-a încheiat după aproximativ o oră.

Producătorul de medicamente Sanevit Arad a fost transferat de Guvern din portofoliul Ministerului Sănătăţii în administrarea Ministerului Economiei, în vederea privatizării şi/sau reorganizării judiciare, decizie argumentată prin prelungirea şi „agravarea” efectelor crizei financiare a companiei.

Ministerul Economiei va gestiona pachetul de acţiuni deţinut la stat la compania farmaceutică, de 84,7% din capitalul social.

Guvernul arată că Sanevit trebuie eficientizată cât mai urgent, în acord cu recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI) de privatizare sau vânzare a unor pachete de acţiuni la companii de stat.

Deschisă în 1995, Sanevit a fost prima fabrică din ţară producătoare de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Fabrica are o capacitate de producţie anuală de 200 de milioane seringi de unică folosinţă şi de peste 500 de milioane ace medicale.

În urmă cu trei ani, Ministerul Sănătăţii a numit un administrator special la Sanevit Arad, fabrica neputând efectua plăţi către furnizori întrucât avea conturile blocate din cauza problemelor financiare. Şi în 2002 societatea a intrat în blocaj financiar, fiind în imposibilitatea de a-şi achita datoriile către furnizorii de materii prime şi servicii.

Sanevit se află pe lista companiilor ale căror pierderi trebuie incluse în deficitul bugetar, conform înţelegerii cu FMI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă