12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAncheta la Vaslui dupa ce un copil a fost vandut

Ancheta la Vaslui dupa ce un copil a fost vandut

O femeie din localitatea vasluiana Carja-Murgeni este cercetata de politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) din cadrul IPJ Vaslui pentru trafic de persoane, dupa ce si-a vandut copilul, care ulterior a fost adoptat de familia care l-a cumparat.
seful SCCO Vaslui, comisar-sef Doru Lascu, a declarat ca exista suspiciuni ca baiatul adoptat este trimis in mod frecvent in Anglia la cersit, in timp ce mama naturala primeste regulat sume de bani de la noua familie a copilului. "Am deschis o cauza penala in cazul unui copil care a fost adoptat de o familie din Fetesti – Ialomita. Cercetam conditiile in care s-a facut adoptia, precum si modul in care acesta este scos din tara, existand suspiciuni ca este exploatat, fiind obligat sa cerseasca in Anglia. Mai mult, mama primeste frecvent sume de bani de la familia care i-a adoptat copilul", a declarat comisarul-sef Doru Lascu.

Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Vaslui, institutie care s-a ocupat de strangerea probelor pentru intocmirea dosarului in acest caz, precizeaza intr-un comunicat ca baiatul a fost vandut in schimbul unor sume de bani. "In luna noiembrie 2008, doua persoane, cetateni romani, au contactat familii dezorganizate din suburbia Carja a orasului Murgeni, reusind sa convinga o mama sa-si vanda unul dintre cei patru copii contra sumei de 1.000 de euro. Copilul a fost ulterior transportat si vandut in Fetesti, judetul Ialomita, pentru suma de 7.000 de euro unor alte persoane", se arata in comunicatul IJPF Vaslui.

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui spun ca baiatul a fost scos din familie in anul 2007 din cauza abuzurilor la care era supus. Alexandru a fost dat in asistenta maternala, iar mama a fost decazuta din drepturile parintesti. Femeia a reusit insa sa-si ia copilul de la asistentul maternal si sa-l incredinteze unei familii de romi instarite, din Ialomita. Adoptia s-a realizat in numai patru luni. Mama copilului recunoaste senina ca primeste bani in mod regulat de la familia din Ialomita. "Mi-au dat atunci cand au luat baiatul bani si am acoperit casa, iar apoi, cate cinci, zece, 15 milioane ori de cate ori i-am sunat si le-am spus ca am o nevoie. Ei sunt instariti, au de unde sa dea", a spus Nela Stoica. Familia care l-a adoptat pe Alexandru are cinci copii majori plecati in Anglia.

Biroul Teritorial Vaslui al DIICOT a solicitat DGASPC Ialomita documentele in baza carora s-a acordat atestatul de parinti adoptabili sotilor Calin din Fetesti.
Directorul institutiei ialomitene, Paul Marcu, a declarat ca in acest judet au mai fost familii de romi care au infiat copii de la romani. Anul trecut, in judetul Ialomita au avut loc peste 20 de adoptii, in timp ce la Vaslui au fost doar opt.

» 11.641 minori exploatati
Cu toate legile si autoritatile care ar trebui sa lucreze in beneficiul minorilor, anul trecut, in tara noastra 11.641 de copii au fost abuzati, neglijati sau exploatati. Criza economica ce va duce la accentuarea saraciei ii va determina si pe alti parinti iresponsabili sa isi vanda pe bani copiii, minorii ajungand apoi sa fie exploatati.

Cele mai citite

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...
Ultima oră
Pe aceeași temă