12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial"Anatomia lui Grey", inca un sezon

“Anatomia lui Grey”, inca un sezon

» Atuurile lui sunt eleganta regiei, replicile bine scrise, situatiile convingatoare si interpretarile ireprosabile.

» La noi, "Anatomia lui Grey" a ajuns la sezonul al treilea, in vreme ce al cincilea ajunge in SUA la toamna.

» Are la activ peste 20 de premii, printre care doua Globuri de Aur.

Saptamana trecuta, tvr 1 a difuzat unul dintre cele mai bune episoade ale serialului "Anatomia lui Grey". Consistent, dramatic, hotarator, inteligent. Datorita unui mare accident petrecut la Seattle, toate personajele sunt trecute printre perii aspre si silite sa-si confrunte demonii. Izzie, inca nerefacuta dupa moartea iubitului, e pe cale sa asiste din nou la moartea cuiva pe care nu-l poate ajuta. Meredith, care tocmai incercase sa se inece in cada, salveaza o fetita si e de-adevaratelea pe punctul de a se ineca. Bine, lucrurile de mai sus nu-i spun nimic cuiva care n-a vazut vreun episod. (De ce s-ar ineca un chirurg in cada? Ce are Meredith cu acea fetita?) De aceea ar fi bine, poate, de lamurit ce aduce nou inca un serial cu medici de urgenta, fata de "ER"/"Spitalul de urgenta".

In comparatie cu rapiditatea unei curse de 100 de metri garduri si eficienta de metronom a serialului care l-a lansat pe George Clooney, "Anatomia lui Grey" are clasa, perspectiva si un soi de ludic ce il apropie pe undeva de "Ally McBeal" (desi nu apar omuleti si nu canta Al Green). Fiecare episod e introdus de eroina Meredith Gray din off, prin cateva fraze generale care enunta tema episodului. Chestia e ca evenimentele medicale care apar sunt legate mereu de evenimentele din viata personajelor si de propriile lor umbre, asa cum lectiile pe care le primim in viata sunt exact cele pe care aveam nevoie sa le invatam. Intruziunea moralului e insa difuza si e contracarata de tribulatiile sentimentale ale eroilor sau de comicul de situatie. Un alt punct favorabil e ca actorii sunt si buni, si simpatici. Serialele "medicale" ne-au obisnuit cu ideea ca medicii sunt si ei oameni, ca au dramele si problemele pe care le avem si noi, si ca medicii de la Urgente nu sunt niste supermani. Le mai mor pacienti, mai sufera pentru asta, mai gresesc si asa mai departe. In "Anatomia lui Grey" profesionalismul e mereu dublat de latura umana. Greselile medicale se platesc scump, dar la vestiar medicii fac uneori glume proaste sau se comporta ca niste copii cand sunt in cuplu. Daca adaugi la cele de mai sus o regie curata si eleganta, care imbraca evenimentele intr-o forma aerisita, poti spune ca ai obtinut reteta. Bine, nu toate episoadele sunt la fel de reusite. Acum, in sezonul 3 de la TVR 1, a fost nevoie de vreo trei episoade mai lesinate ca sa apara zgaltaiala de saptamana trecuta, cu rol de ploaie de vara.

A detronat "CSI"

"Anatomia lui Grey" a demarat in martie 2005 pe ABC, dupa terminarea primului sezon al serialului "Neveste disperate"/"Desperate Housewives". Serialul a crescut constant in audienta, lucru ce a determinat conducerea postului sa faca o modificare importanta si, din februarie 2006, sa mute difuzarea joia de la ora 21.30, la concurenta cu "CSI: Crime Scene Investigation" de pe CBS, "The OC" de pe Fox Network si legendarul "ER"/"Spitalul de urgenta" de pe NBC. "Anatomia lui Grey" si-a adjudecat pozitia a doua in topul audientei, iar dupa 6 iulie 2006, cand a inceput sa fie difuzat si joia, si duminica, i-a suflat lui "CSI" locul intai. Greva scenaristilor din Statele Unite a facut ca serialul sa-si ia o pauza. Alte cinci episoade din cel de-al patrulea sezon au inceput sa fie difuzate din 24 februarie 2008, dupa ce scenaristii au cazut la pace cu producatorii. A cincea serie este acum in lucru si va incepe sa fie difuzata din aceasta toamna. ABC nu renunta usor la o gaina care face oua bune. "Anatomia lui Grey" a obtinut anul trecut Globul de Aur pentru cel mai bun serial dramatic, dupa ce Sandra Oh primise in 2006 un Glob de Aur pentru rol secundar feminin (serialul a avut in 2008 doua nominalizari la Globul de Aur – pentru cel mai bun serial dramatic si pentru rol secundar feminin – Katherine Heigl). Alte zeci de premii (28) si nominalizari (69) alcatuiesc o lista deloc de neglijat.

Veniri si plecari

Cum se intampla de regula in serialele de cursa lunga, unele personaje dispar si altele apar, datorita actorilor. Lui Isaiah Washington (interpretul dr. Preston Burke) nu i s-a mai refacut contractul dupa ce in 2006 a fost sursa unui scandal declansat de faptul ca l-a numit pe T.R. Knight (care il joaca pe George O’Malley) "poponar", in cursul unei certe pe platou cu Patrick Dempsey. T.R. Knight a fost nevoit sa recunoasca public ca e homosexual, Washington si-a cerut iertare, dar ABC n-a mai vrut sa-l pastreze in echipa. Tot in sezonul al patrulea a parasit distributia si Kate Walsh (interpreta dr. Addison Montgomery), mutata intr-un serial spin-off, "Private Practice". Le-au luat locul doua actrite noi.

Fanii serialului au postat pe internet tot ce vrei si ce nu vrei sa afli, dar nu doar spoilere (adica dezvaluiri din episoade viitoare) sau informatii de culise, ci si toate episoadele sezoanelor. Unul dintre aceste site-uri este www.cucirca.com.

 

 

Manualul

• Anatomia lui Grey" este cea mai cunoscuta lucrare clasica de anatomie.
 
• Prima editie a fost publicata in 1858. Autorul sau, Henry Grey, a fost un remarcabil medic britanic, mort  de variola la varsta de 34 de ani, la scurta vreme dupa aparitia celei de-a doua editii a manualului.

•Pana in decembrie 2007 au aparut 39 de editii revazute si adaugite ale "Anatomiei lui Grey", care au urmat intentia lui Grey, aceea de a da studentilor si medicilor, in special chirurgilor, un compendiu cat mai complet si mai detaliat despre corpul omenesc.

• Titlul serialului american "Anatomia lui Grey" opereaza un joc de cuvinte, pentru ca eroina sa se numeste Meredith Grey.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă