16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial"An Education", principalul favorit la Premiile BAFTA

“An Education”, principalul favorit la Premiile BAFTA

» Lungmetrajul "An Education", in regia lui Lone Scherfig, conduce in topul nominalizarilor la premiile BAFTA (17), in timp ce "Inglourious Basterds", de Quentin Tarantino, are 15 nominalizari, iar "The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow, are 12 nominalizari.

» De cealalta parte a Oceanului, in America se fac predictii privind cele zece pelicule care vor intra pe lista scurta a Oscarurilor. Printre favoriti: "The Hurt Locker", "Avatar" si "Precious".

Lungmetrajul "An Education" este principalul favorit al editiei din acest an a Premiilor Academiei Britanice de Film si a fost nominalizat la categorii precum Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cea mai buna actrita in rol principal (Carey Mulligan).
"An Education", cu Peter Sarsgaard, Carey Mulligan si Emma Thompson in rolurile principale, este povestea maturizarii unei adolescente dintr-o suburbie a Londrei anilor ‘60 si a schimbarilor pe care viata ei le sufera dupa ce cunoaste un playboy de doua ori mai in varsta decat ea.
De asemenea, "Ticalosi fara glorie"/"Inglourious Basterds", de Quentin Tarantino, a obtinut 15 nominalizari, iar filmul "The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow, unul dintre favoritii la premiile Oscar de anul acesta, are 12 nominalizari la BAFTA.

Drama "The Hurt Locker", o productie independenta, este povestea unei unitati de soldati americani care dezamorseaza bombe in Irak si a fost desemnata deja Cel mai bun film al anului 2009 de catre Societatea Criticilor Americani.
Pe de alta parte, cel mai recent film al lui James Cameron, un adevarat succes de box-office, "Avatar", si lungmetrajul lui Peter Jackson "The Lovely Bones" au obtinut, fiecare, cate 11 nominalizari.
"Moon", lungmetrajul de debut al regizorului britanic Duncan Jones, a obtinut zece nominalizari, in timp ce documentarul biografic care il are ca subiect pe John Lennon, "Nowhere Boy", in regia lui Sam Taylor-Wood, a obtinut sase nominalizari. Desi a primit doar zece nominalizari, criticii britanici de film considera pelicula "Moon" principalul rival al filmului "An Education" pentru marele premiu. Aceiasi critici cred ca supriza listei este nominalizarea filmului "District 9", iar marii absenti din lupta pentru Cel mai bun film sunt "Bright Star", realizat in Marea Britanie de australianca Jane Campion, si "Fish Tank", de Andrea Arnold, film foarte bine primit la Cannes in 2009. Ambele filme figureaza insa la alte sectiuni (inclusiv la categoria Cel mai bun regizor).
Totodata, au fost anuntate filmele nominalizate la categoria Cel mai bun film intr-o alta limba decat engleza: "Broken Embraces" (regia Pedro Almodovar), "Coco Before Chanel" (regia Anne Fontaine), "Let the Right One In" (regia Tomas Alfredson), "A Prophet" (regia Jacques Audiard) si "The White Ribbon" (regia Michael Haneke).
De asemenea, Clint Eastwood a obtinut cinci nominalizari – doua in calitate de producator, doua in calitate de regizor si una in calitate de actor pentru peliculele "Gran Torino", in care a jucat rolul principal, si "Invictus". Lista scurta a nominalizarilor la premiile BAFTA va fi anuntata pe 21 ianuarie, iar gala de decernare a trofeelor va avea loc pe 21 februarie.

Oscar: "Avatar",  in lupta cu "The Hurt Locker"
In acest timp, in America se fac pariuri pentru nominalizarile la premiile Oscar, lista scurta urmand a fi anuntata pe 2 februarie. "A Serious Man", "Precious", "Avatar" si "The Hurt Locker" sunt cateva dintre peliculele care, potrivit criticilor americani de film, se vor regasi pe aceasta lista a celor zece nominalizari la categoria Cel mai bun film si care au cele mai mari sanse la marele premiu.

NOMINALIZARI BAFTA

» Cel mai bun film:

"Avatar" – regia James Cameron
"District 9" – regia Neill Blomkamp
"An Education" – regia Lone Scherfig
"Gran Torino" – regia Clint Eastwood
"The Hurt Locker" – regia Kathryn Bigelow
"Inglourious Basterds" – regia Quentin Tarantino
"Invictus" – regia Clint Eastwood
"Moon" – regia Duncan Jones
"Precious" – regia Lee Daniels
"The Road" – regia John Hillcoat
"A Serious Man" – regia Joel si Ethan Coen
"A Single Man" – regia Tom Ford
"Star Trek" – regia J.J. Abrams
"Up" – regia Bob Peterson si Pete Docter
"Up in the Air" – regia Jason Reitman

1. "An Education", povestea unei adolescente care se indragosteste de un playboy
2. "The Hurt Locker", un film despre misiunea soldatilor americani in Irak

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă