19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAmericanii, detronaţi. Cine a creat cel mai puternic supercomputer din lume

Americanii, detronaţi. Cine a creat cel mai puternic supercomputer din lume

Chinezii au construit cel mai rapid calculator din lume şi au învins, pentru a doua oară, supercomputerul Titan, dezvoltat de SUA, scrie Agerpres.

Noul computer, Tianhe-2, dezvoltat de Universitatea Naţională de Tehnologia Apărării din oraşul Changsha, în centrul Chinei, are o capacitate de procesare de 33,86 petaFLOPS (floating point operations per second – n. red.), echivalentul a 33.860 de trilioane de operaţiuni pe secundă.

Tainhe-2 devansează astfel supercomputerul Titan al Departamentului american al Energiei, care atinge viteza de ”doar” 17,59 petaFLOPS.

China a reuşit să obţină primul loc în top pentru a doua oară. În 2010, această onoare i-a revenit predecesorului Tianhe-1A.

Supercomputerele sunt folosite pentru operaţiuni complexe precum modelarea sistemelor meteorologice, simularea exploziilor nucleare şi proiectarea aeronavelor.

 

 

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă