26.2 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Amenințarea rusă și diletanții de la București

Amplasarea elementelor scutului antirachetă la baza de la Deveselu ar trebui să crească greutatea geopolitică, dar și nivelul de responsabilitate al României în regiune. Dincolo de declarațiile belicoase venite în ultimele zile de la Moscova, amenințarea rusă la adresa regiunii rămâne clară, prezentă și gravă. Pentru a răspunde acestei amenințări, la București este nevoie de lideri de o calitate superioară, capabili să înțeleagă epoca și lumea în care trăiesc și care să facă față presiunilor uriașe ce vor veni de la Moscova. Din nefericire, așa cum a demonstrat și episodul inaugurării bazei, liderii politici români sunt prinși într-o încrengătură deasă de interese personale și mici orgolii de provincial vexat, ceea ce demonstrează că sunt fără speranță. Viitorul și securitatea țării se află în mâinile unor diletanți țâfnoși și ale unor derbedei corupți.

Să comparăm. În ultima săptămână, Moscova a transmis un flux constant de amenințări directe la adresa Bucureștiului, mergând de la evocarea unor vagi măsuri de retorsiune până la evocarea cvasi-oficială a unui atac nuclear împotriva României pe ruinele fumegânde ale căreia Statele Unite și Rusia își vor rezolva disputele. Acest gen de propagandă este amenințarea standard pe care rușii o aruncă pe piață ori de câte ori un stat de dimensiuni medii ca România încearcă să se ridice deasupra condiției sale și să devină un actor global sau doar regional. Ideea centrală este că superputerile (Statele Unite, Rusia) se înțeleg în cele din urmă peste capul țărilor mici, care plătesc întotdeauna prețul, și de aceea ar fi preferabil pentru o țară mică precum România să rămână sub radarul marilor jocuri globale dacă vrea să fie sigură. Această idee o veți găsi exprimată în multiple variante de toți „analiștii îngrijorați“ care nu sunt altceva decât portavoci prost deghizate ale Moscovei.

Amenințarea constă în altceva, nu în pericolul unui atac nuclear. Rușii știu foarte bine că cei 24 de interceptori de la Deveselu nu pot descuraja amenințarea balistică rusă. Este vorba, în esență, de 24 de rachete fără încărcătură explozivă destinate să lovească în aer un număr mic de rachete balistice cu rază scurtă și medie. Pentru a-și justifica pretenția că sistemul de la Deveselu reprezintă „o amenințare directă“ la adresa securității Moscovei, rușii scot în evidență faptul că același sistem de lansare pentru interceptoare ar putea fi utilizat pentru rachete de croazieră și, pe baza acestei speculații, îi acuză pe americani că încalcă Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). În realitate, există informații consistente că Rusia a testat în ultimii ani un sistem terestru de lansare a rachetelor de croazieră, ceea ce constituie o încălcare flagrantă a INF, denunțată ca atare de americani. Mai mult, există bune temeiuri pentru a presupune că, după ce a denunțat tratatul privind forțele convenționale în Europa, Putin se pregătește să arunce la coș și INF și să lanseze în acest fel o nouă cursă a înarmării. Potrivit unuia dintre cei mai cunoscuți analiști militari ruși, Pavel Felgenhauer, serviciile de informații rusești au elaborat un scenariu paranoic în care americanii, în cazul unui atac nuclear surpriză, ar ținti în prima fază centrul politic de decizie al Rusiei, adică pe Putin însuși. În această perspectivă, baza de la Deveselu ar fi folosită pentru a ataca reședința prezidențială de la Soci (unde Putin își petrece jumătate din timp), în vreme ce baza din Polonia ar ținti Moscova. Măsurile de ripostă ar consta în instalarea de rachete Iskander în exclava Kaliningrad, pentru a contracara amenințarea din Polonia, și în Crimeea pentru a răspunde amenințării din România. Problema, remarcă jurnalistul rus, este că rachetele Iskander au o rază de numai 500 de kilometri și, pentru a lovi baza de la Deveselu, rușii vor trebui să instaleze în Crimeea rachete de croazieră, ceea ce ar însemna o încălcare clară a INF. Indiferent dacă Putin crede sau nu că americanii vor să-l asasineze, este limpede că rușii caută un pretext pentru a denunța unilateral INF și pentru a instala arme nucleare tactice în Crimeea, la câteva sute de kilometri de Constanța, ceea ce ar reprezenta o amenințare concretă și gravă la adresa României. Combinată cu o serie de alte instrumente aflate la îndemâna Moscovei – destabilizarea regiunii Odessa, reaprinderea conflictului din Transnistria și încurajarea separatismului găgăuz -, desfășurarea de arme nucleare tactice ar trebui să preseze România să se retragă din toate aranjamentele de securitate cu Statele Unite și chiar cu NATO. E nevoie de lideri cu statură morală și politică înaltă la București, care să fie capabili să rămână drepți, să nu cedeze șantajului Moscovei și să se ridice la înălțimea momentului. Or, într-un moment de mare cumpănă istorică, acești lideri români nu există. 

Ultima oră
Pe aceeași temă