33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Gafita: "Nu am turnat, am discutat cu un ofiter de securitate...

Ambasadorul Gafita: “Nu am turnat, am discutat cu un ofiter de securitate despre climatul literar”

Ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, in cazul caruia Curtea de Apel Bucuresti a decis, joi, ca a fost colaborator al Securitatii, a declarat vineri, la Realitatea FM, ca nu si-a turnat colegii, ci a avut o discutie cu un ofiter de securitate despre climatul literar de atunci, transmite NewsIn.
"Am discutat cu un ofiter de securitate, asa cum foarte multi cetateni ai Romaniei au discutat cu ofiteri de securitate in perioada respectiva. Problema este daca aceste discutii au vizat direct persoane, au vizat situatii care sa intre sub incidenta notiunii de politie politica si asemenea lucru nu am facut. (…) Nu am turnat, in sensul de turnat, nu am turnat pe nimeni, in sensul de a da elemente intime despre ei, a spune ce discuta si asa mai departe. Au fost niste discutii generale despre climatul literar, asta a fost tot", a spus Gafita. "A-mi da demisia inseamna a recunoaste o vinovatie, or aceasta vinovatie eu o contest", a adaugat.

Potrivit lui Gafita, ceea ce CNSAS  considera ca a fost o colaborare cu Securitatea "au fost de fapt niste obiective" pe care si le-a fixat un ofiter de securitate in ceea ce il. "Faptul ca nu le-a realizat este dat de ultimele una sau doua pagini ale dosarului meu, unde un superior de-al sau declara ca nu cooperez cu ei, ca sunt un element ostil si sunt dat in urmarire informativa", a mai precizat ambasadorul Romaniei la Lisabona.

El spune ca membrii CNSAS au procedat "foarte selectiv" cu informatiile. Gafita a spus ca mai intai a stat de vorba cu trei membri ai colegiului director, apoi cu un singur membru, incercand sa-si pledeze cauza. "Eu am incercat sa explic punctul meu de vedere si am incercat sa explic situatia de atunci si am incercat sa explic ceea ce am trait eu si probabil nu am fost destul de convingator pentru dumnealor. Dumnealor, de altfel, au procedat foarte selectiv cu informatiile de acolo. O fraza spunea un lucru, fraza urmatoarea o contrazicea. Fraza care o contrazicea n-a mai fost selectata de dumnealor intr-un material care l-au trimis dupa aceea la tribunal, la Curtea de Apel", a explicat ambasadorul, potrivit NewsIn.

Surse diplomatice au declarat pentru NewsIn ca ambasadorul ar putea fi retras din functia pe care o ocupa la Lisabona, decizia urmand sa fie luata dupa ce va fi audiat in legatura cu situatia aparuta in urma deciziei CAB privind colaborarea cu Securitatea, cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare.

Gafita a declarat la Realitatea FM ca nu a stabilit cu ministerul cand va reveni in tara, sugerand insa ca aceasta s-ar putea intampla dupa 7 iunie.

Intrebat daca a fost informat despre viitorul profesional care ii este rezervat, Gafita a negat. "Nu, tot ce am am fost informat am vazut in presa, este vorba de o rechemare pentru consultari", a spus ambasadorul. "Se intampla curent in Ministerul de Externe ca, pe o tema sau alta de politica externa, personala, de organizare interna a ambasadei si asa mai departe, un ambasador sa fie chemat in Centrala cateva zile pentru discutii", a completat Gafita. El a spus ca i s-a transmis ca trebuie sa vina la Bucuresti, "probabil  in cursul saptamanii viitoare, in urmatoarele zile". Ulterior, in cursul interviului, Gafita a repetat ca nu stie cand va reveni in tara si ca urmeaza sa stabileasca impreuna cu ministerul. "Trebuie sa tinem seama ca sunt si alegeri europarlamentare", a atras atentia ambasadorul, referindu-se la scrutinul din 7 iunie.

Potrivit CNSAS, Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani. Numele lui de cod ar fi fost "Rosetty" si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor.
CNSAS sustine ca Gafita a furnizat informatii despre minoritatile maghiare si germane, dar si despre discutiile de la Biblioteca Americana. Serviciile facute Securitatii de Gafita ar fi fost recompensate, in mai multe randuri, cu sume de bani sau diverse obiecte si bauturi.

Cele mai citite

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă