21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul britanic la UE a demisionat, iar dezvăluirile sale îl pun în...

Ambasadorul britanic la UE a demisionat, iar dezvăluirile sale îl pun în dificultate pe primul ministru britanic. Guvernul May gestionează haotic Brexit-ul

Demisia bruscă a ambasadorului britanic la UE, Sir Ivan Rogers, a provocat o undă de şoc în clasa politică de la Westminster şi a declanşat o furtună care fragilizează şi mai mult premierul Theresa May. Au și apărut întrebările despre viitorul politic al acesteia. 

Potrivit ”The Independent” şi ”Daily Mail”, Sir Ivan Rogers a avut întâlniri secrete cu fostul premier David Cameron, la finele anului trecut, înainte de lansarea atacului privind „gândirea confuză” a Theresei May legată de Brexit. 

Diplomatul a demisionat brusc din postul de amba-sador la UE, şocând Westminster şi Bruxelles,  şi a utilizat e-mail-ul personal pentru criticarea „gândirii confuze” a părăsirii Europei. Rogers este un a-propiat al fosului premier Cameron şi ambii consideră că Brexitul va influenţa negativ economia britanică pe termen lung.   

Dezorganizare

Potrivit mass-media britanice, un haos total domneşte asupra procesului ieşirii Marii Britanii din UE şi au apărut întrebări legate de viitorul politic al premierului Theresa May. Iar demisia cu zgomot a ambasadorului britanic la Bruxelles, Sir Ivan Rogers, la mai puţin de trei luni înaintea declanşării procedurii de ieşire a Marii Britanii din UE, a adus un plus de tensiune fragilizând şi mai mult poziţia primului ministru.

Într-un  mesaj critic, repre-zentantul Majestăţii Sale pe lângă UE îşi anunţă retragerea din cauza dezacordurilor profunde cu echipa premierului Theresa May şi alţi miniştri implicaţi în negocierea privind Brexit. 

Potrivit cotidianului ”The Time”, care citează apropiaţi ai diplomatului, el nu aprecia în special tendinţa consilierilor primului mi-nistru de a domina totul şi mai ales faptul că nu vor să asculte avertismentele. El a demisionat fiind convins că Downing Street 10 nu vrea să ţină cont de mesajele dificile şi nu are susţinerea unor ministere pentru Brexit şi l-a consiliat pe succesorul său să continue să furnizeze sfaturi „fără farduri”.  

Rogers a avertizat guver-nul că un nou acord co-mer-cial între Londra şi Bruxelles ar putea să nu fie finalizat înainte de zece ani şi scurgerea în media a declaraţiilor sale a provocat furia euroscepticilor britanici, care l-au acuzat  că este „un pesimist de rău augur”. 

Fronda funcționarilor

Problema Theresei May este că Rogers nu este sin-gurul care denunţă ceaţa în care evoluează premierul în ceea ce priveşte ieşirea din UE. O adevărată frondă s-a ridicat printre înalţii funcţionari responsabili cu dosarul Brexit, care denunţă lipsa de directive, nebuloasa totală asupra calendarului, absenţa obiectivelor precise, mirajele savant întreţinute ale termenelor.

Spre marea stupefacţie a partenerilor săi, Regatul Unit nu a pregătit un eventual Brexit şi până în pre-zent nu a fost elaborată nici o foaie de parcurs, în timp ce Londra anunţa că vrea să declanşeze articolul 50 înaintea sfârşitului lunii martie. „Brexit este Brexit”, repetă până la saturaţie Theresa May, deşi unii din membrii anturajului său îşi fac încă iluzii crezând că se poate ieşi din UE păstrându-se avantajele pieţei unice, „paşaportul” financiar european şi negocierea unui aranjament tranzitoriu. Liderii europeni au subliniat de mai multe ori că libera circulaţie a cetăţenilor lor este o condiţie la aderare la piaţa unică.   

Presiuni de la mediul de afaceri

În afara avertismentelor lui Rogers, un om de afaceri de prim-plan care a donat 1,2 milioane lire sterline pentru conservatori, a atras atenţia contra pericolelor părăsirii pieţei unice şi a declarat că va fi în imposibilitatea de a continua finanţarea partidului, dacă planurile Brexit ale Theresei May implică părăsirea pieţei unice. „Theresa May trebuie să asculte punctele de vedere ale principalilor oameni de afaceri şi să înceteze să ignore sfaturile experţilor privind daunele permanente ale unui Brexit dur asupra economiei, pieţei muncii şi investiţiilor”. Liderii marilor întreprinderi străine implantate la Londra, în special bănci, au în vedere demenajarea sediilor lor. Curtate de Frankfurt, Paris sau Dublin, nu au decât problema alegerii.

DECIZIE. Bariera Curţii Supreme

În plus, mai trebuie depăşit un obstacol, cel al Curţii Supreme, care va trebui să decidă dacă Parlamentul trebuie să-şi dea acordul pentru divorţul dintre Regatul Unit şi UE. În primă instanţă, Înalta Curte de Justiţie din Londra a estimat (la 3 noiembrie) că Brexit va trebui să fie supus Parlamentului. În cazul în care Curtea Supremă confirmă această lectură a practicii constituţionale, Theresa May riscă să cunoască zile dificile, în special în Camera Lorzilor.

Guvernul May l-a numit ambasador la Bruxelles pe Sir Tim Barrow, fost ambasador în Rusia, descris de Down Street 10 drept un negociator abil şi dur. Se speră că va ajuta Executivul să facă din Brexit un succes.

 

Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...
Ultima oră
Pe aceeași temă