16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialAlocarea de fonduri pentru investiţii la nivel local, condiţionată de implicarea în...

Alocarea de fonduri pentru investiţii la nivel local, condiţionată de implicarea în procesul de cadastrare

Aproximativ 20% din teritoriul României este cadastrat şi este posibil să se condiţioneze alocarea fondurilor pentru investiţii la nivel local de implicarea autorităţilor în procesul de cadastrare, a afirmat, marţi, premierul Dacian Cioloş, adăugând că există o lipsă de voinţă la nivelul comunelor, potrivit Mediafax.

“Cadastrul e un instrument esenţial pentru dezvoltarea economică României şi în infrastructură, şi pe partea de agricultură, dar şi pe partea imobiliară. Lucrurile sunt foarte mult întârziate pentru că nici 20% din teritoriu nu e încă cadastrat, înregistrat în cadastru. Şi aici avem fonduri europene pentru circa 700 de localităţi care ar putea fi finanţate în următorii 2-3 ani pentru a finaliza cadastrul. Însă, am constat din discuţia de astăzi că problema nu e atât lipsa finanţării, cât modul de organizare al Agenţiei de Cadastru – şi aici lucrurile înţeleg că încep să se organizeze mai bine -, dar mai ales voinţa la nivel local, a autorităţilor locale, mai ales la nivelul comunelor, de a se implica în acest efort de cadastrare”, a spus Cioloş, marţi, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu echipa de conducere a Ministerului Dezvoltării.

Premierul a adăugat că motivele sunt diverse, “subiective sau obiective”, anumite “rezistenţe” la nivelul comunelor pentru a se implica în procesul de clarificare a situaţiei proprietăţii, de clarificare a posesiei, de clarificare a punerii în posesie şi, ulterior, de înregistrare a titlurilor de proprietate în cadastru.

Pentru a obţine implicarea autorităţilor locale în procesul de cadastrare, premierul nu exclude posibilitatea de a condiţiona alocarea de fonduri UE sau de la bugetul de stat către administraţiile locale care nu cooperează în acest sens.

“Am discutat despre posibilitatea de a corela voinţa autorităţilor locale de a se implica în acest proces şi posibilitatea de a finanţa sau nu anumite proiecte de investiţii pe care anumite autorităţi locale le solicită, cu fonduri europene sau chiar cu fonduri din bugetul naţional. Deci ne gândim să condiţionăm într-un anumit fel sau să stimulăm optimizând inclusiv finanţările pe care le avem pentru anumite tipuri de infrastructură sau alte investiţii în comune de voinţa, de dorinţa, de angajarea, de implicarea autorităţilor, primarilor, consiliilor locale în a-şi finaliza procesul de cadastru”, a mai spus Cioloş.

Potrivit premierului, alte subiecte abordate cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării s-au referit la creşterea absorbţiei fondurilor europene, la planurile regionale sectoriale, precum şi la reforma teritorială şi cea a funcţiei publice.

Cele mai citite

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),...

Forțele israeliene continuă ofensiva în Gaza dinspre nord și sud

Luni, forțele israeliene au pătruns adânc în ruinele de la marginea de nord a Fâșiei Gaza pentru a recuceri o zonă de la luptătorii...

FOTO. WhatsApp pregătește schimbări majore. Aplicația își va modifica designul

WhatsApp, aplicația cu milioane de utilizatori, își pregătește utilizatorii pentru o serie de schimbări semnificative. Una dintre cele mai notabile este modificarea designului aplicației....
Ultima oră
Pe aceeași temă