16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAli Agca va fi eliberat

Ali Agca va fi eliberat

Un tribunal turc a autorizat eliberarea intr-o saptamana a lui Mehmet Ali Agca, cetateanul turc care a incercat in 1981 sa il asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea, a anuntat agentia de presa Anatolia, citata de AFP.
Tribunalul a aprobat un document al inchisorii din Istanbul unde Agca este inchis din anul 2000 care stipuleaza ca detinutul si-a incheiat pedeapsa. Agca, in varsta de 48 de ani, va fi eliberat posibil chiar de marti, a precizat Anatolia, citand mai multi oficiali sub acoperirea anonimatului.
Sfantul Scaun “respecta decizia tribunalului competent”, a reactionat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquim Navarro-Valls, la anuntul din presa al eliberarii lui Agca.
La 13 mai 1981, Mehmet Ali Agca, militant ultranationalist, pe atunci in varsta de 23 de ani, a deschis focul asupra Papei Ioan Paul al II-lea in Piata San Pietro din Roma. Papa a fost grav ranit la abdomen, iar Agca a petrecut 19 ani in inchisorile italiene. Dupa ce s-a insanatosit, Ioan Paul al II-lea l-a vizitat pe agresorul sau in inchisoare si i-a oferit iertarea.
Motivul acestui asasinat ratat a ramas un mister, desi a fost mentionata implicarea serviciilor secrete bulgare si sovietice.
Extradat in Turcia in anul 2000, Agca a fost incarcerat pentru a-si ispasi doua pedepse la care fusese condamnat de justitia turca, una pentru atacul asupra unei banci in anii '70 si alta pentru uciderea unui ziarist turc in 1979.
In aprilie 2005, cand Ioan Paul al II-lea a decedat, Agca a declarat din celula in care era inchis ca va purta doliu pentru “fratele sau spiritual” si le-a cerut autoritatilor permisiunea de a asista la funeraliile papei, dar cererea sa a fost respinsa.
Multi il considera pe Agca o persoana cu probleme psihice, in timp ce altii apreciaza ca este un manipulator care joaca rolul unui bolnav mintal. In trecut, el a dat declaratii contradictorii in ceea ce priveste rolul sau in atentatul impotriva lui Ioan Paul al II-lea, constrangand anchetatorii sa deschida zeci de anchete.

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă