21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAlerta seismică se propagă şi pe mobil

Alerta seismică se propagă şi pe mobil

Românii pot afla cu cinci zile înainte despre probabilitatea producerii unui cutremur de peste 4,8 grade, iar sigur vor şti doar cu câteva secunde înainte ca acesta să aibă loc.

 

Persoanele interesate de mişcările seismice se pot abona la un serviciu de avertizare care este disponibil pe telefonul mobil şi care le oferă informaţii despre prognoza pe următoarele cinci zile. „Semaforul seismic oferă informaţii despre prognoza cutremurelor pe baza măsurătorilor efectuate în Vrancea şi care sunt tot timpul analizate, iar de două ori pe zi este elaborată prognoza seismică. Gradul de precizie, constatat în ultimii patru ani a fost de 80-83%”, susţine Adrian Ailenei, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată. În paralel cu prognoza, care informează despre posibilitatea de producere a unui cutremur de peste 4,8 grade pe scara Richeter, mai funcţionează sistemul de avertizare cu câteva secunde înainte de producerea seismului, cu grad de precizie de 100%.

Intervalul de timp dintre primirea alertei pe telefon şi momentul producerii cutremurului diferă în funcţie de distanţa la care vă aflaţi de zona Vrancea. Pentru Bucureşti, intervalul este de 25-30 de secunde, în funcţie de adâncimea cutremurului, şi se ajunge la 90-100 de secunde pentru Timişoara, Cluj-Napoca sau Lugoj, în timp ce în Vrancea e doar de 8-10 secunde.

De ieri, informaţiile referitoare la prognoza seismică şi avertizarea cu câteva secunde înainte de producerea cutremurelor este disponibilă pe iPhone, în urma unui parteneriat încheiat între Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA) şi App&Go.

„Este cea mai eficientă formă de avertizare seismică, datorită conectivităţii de 24/7 la sistemul IRSA, permiţând utilizatorilor să ia la cunoştinţă despre apropierea iminentă a undei de şoc a unui cutremur de peste 4,8 grade pe scara Richter”, a declarat Adrian Stănescu, Managing Partner App&Go Mobile.

Valoarea unui abonament lunar este de aproape 10 euro, iar dacă doriţi să aveţi şi prognoza veţi mai achita în plus încă 5 euro lunar. 

Avertizarea cu scurt timp înainte de cutremur mai este disponibilă şi prin alte metode. Cei interesaţi, care se abonează la acest serviciu, pot primi SMS pe orice telefon mobil, e-mail-uri sau mesaje sonore pe aparatele cu această destinaţie. Până în prezent, aproape 90% din abonaţi au optat pentru metoda transmiterii informaţiei prin pagere speciale. 

Cele mai citite

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...

Dan Diaconescu rămâne sub control judiciar

Fostul patron OTV, Dan Diaconescu, judecat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, rămâne sub control judiciar, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă