18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegeri prezidentiale cu grevisti in strada

Alegeri prezidentiale cu grevisti in strada

» Cabinetul Boc II s-a confruntat ieri cu o greva de proportii. Circa 800.000 de bugetari nemultumiti de Legea salarizarii au paralizat institutiile, amintind de anii ’90. Totusi, au existat si locuri unde activitatea s-a desfasurat normal, sustinuta de ceilalti 600.000 de bugetari care n-au fost in greva.

In spitale nu s-au facut internari, ci numai operatii, in scoli si universitati nu s-a invatat, unele primarii, administratii financiare si case de pensii au ramas inchise. Profund nemultumite de Legea salarizarii, de valul de concedieri anuntat pentru 2010 si de cele zece zile de concediu fortat, cele 12 federatii sindicale care au reusit sa adune, pe tabelele lor, circa 800.000 de grevisti au anuntat pentru maine un mare miting in Capitala si se gandesc la greva generala pe termen nelimitat, pentru a forta Guvernul sa renunte la masurile salariale convenite cu Fondul Monetar International (FMI). O delegatie a aliantei bugetarilor a fost primita la negocieri de ministrul Finantelor si al Muncii, Gheorghe Pogea, insa discutiile nu s-au finalizat printr-un acord de pace sociala pentru luna noiembrie, pe durata campaniei electorale, asa cum si-ar fi dorit Guvernul.

 

Pogea le-a adresat sindicalistilor un apel la calm si intelegere, o noua invitatie la negocieri, subliniind ca autoritatile nu se pot dezice de acordul cu FMI, care reprezinta "un mare avantaj", de natura a asigura stabilitatea Romaniei. Pogea a aratat ca bugetarii nu au fost inca afectati de criza, ca Legea salarizarii unice nu va aduce scaderi de lefuri si ca zilele neplatite nu reprezinta decat "o masura cu caracter temporar, preferabila desfiintarii locurilor de munca". Declaratia ministrului n-a avut ecou, iar aprecierea presedintelui Traian Basescu, potrivit careia Legea unica este echitabila, deoarece nemultumeste in mod egal pe toata lumea, i-a infuriat pe sindicalisti. Guvernul a facut insa doi pasi catre reconciliere: le-a promis sindicatelor sedii gratuite si posibilitatea de a modifica grila unica asa cum doresc, in functie de resursele financiare ale bugetului.

Confederatia Cartel Alfa a anuntat ca, pe 7 octombrie, de Ziua Internationala a Muncii Decente, sindicalistii vor protesta in Piata Victoriei sub sloganul "Guvernanti, ganditi-va la oameni!". De altfel, si ieri, Ziua Internatio-nala a Educatiei a fost marcata de profesori prin proteste in curtile scolilor, alaturi de elevii si studentii care au si ei nemultumirile lor privind examenele, bursele, locurile in camine si mentinerea in universitati a invatamantului la distanta, slab calitativ. "Vom participa la mitingul de miercuri, vom finaliza referendumul pentru declansarea grevei generale si ne gandim sa boicotam actiunile electorale prin neparticiparea profesorilor la sectiile de votare. Am facut aceasta greva pentru ca ne-a ajuns cutitul la os. Suntem nemultumiti de Legea salarizarii si de declaratiile presedintelui Basescu si il sfatuim s-o tina tot asa.

 

In scoli este harababura, inspectorii scolari se schimba din nou, iar directorii vor fi inlocuiti", ne-a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei "Spiru Haret". Confederatiile sindicale nu pot preciza in acest moment daca vor intra in greva generala pe termen nelimitat, dar nu resping aceasta eventualitate. "Am participat la greva de astazi, dar nu am stabilit calendarul protestelor viitoare, depinde ce negociem, dar Guvernul nici nu stie ce vrea de la noi", ne-a declarat Vasile Marica, presedintele Federatiei Sed Lex.

La randul sau, Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa, spune ca greva prelungita este posibila "daca Guvernul «2 in 1» nu va amenda Legea unica de salarizare, nu va majora salariul minim pe economie de la 600 la 740 de lei pe 1 ianuarie 2010, daca nu va extinde ordonanta privind somajul tehnic in 2010, daca nu se va razboi cu economia subterana de 27 miliarde euro si daca nu va modifica legislatia privind inspectia muncii, sindicate si patronate". In schimb, o greva generala este pregatita de sindicatele feroviarilor daca Guvernul va concedia 10.300 de CFR-isti, desi cei dati afara vor primi la plecare 800 de euro, indemnizatie de somaj si un venit de completare pentru 20-24 de luni.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...
Ultima oră
Pe aceeași temă