13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialAlegeri în Serbia: Premierul Aleksandar Vucic a câştigat primul tur al alegerilor...

Alegeri în Serbia: Premierul Aleksandar Vucic a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Şeful Executivului vrea ca Serbia să adere la UE, dar și să îmbunătățească relația cu Rusia

UPDATE 22.30: Actualul premier, Aleksandar Vucic, este câştigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică în Serbia, cu 55,8% din voturi, potrivit primelor estimări, scrie EFE, potrivit Agerpres. Aleksandar Vucic ar obține 60% din voturi.


Circa 6,7 milioane de alegători cu drept de vot sunt convocați duminică la urne pentru alegerile prezidențiale în Serbia. Lider în opțiunea electoratului este premierul Aleksandar Vucic, după o campanie în care opoziția a denunțat o derivă autoritară a puterii. Urnele s-au deschis la ora 07:00 și se vor închide la 20:00. Primele rezultate sunt așteptate înainte de miezul nopții. 

Aproape toate cotidianele naționale au titrat pe prima pagină „La 2 aprilie, dați un vot decisiv lui Aleksandar Vucic!”, ceea ce a fost denunțat că fiind nedemocratic. Premierul Aleksandar Vucic este oricum pe locul întâi în topul preferinţelor alegătorilor, cu peste 50%.

Însă, pe locul doi, dar cel mai popular dintre candidați, cel puțin în rândul tinerilor, se situează în mod neașteptat, nici chiar de el însuși, un student trăsnit.



Îl cheamă Luka Maksimovic, are 25 de ani și este student la Comunicare. El şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale  în urmă cu doar câteva săptămâni, sub numele Ljubisa Preletacevic, zis Beli, desemnând o persoană care face pe imaculatul, deși schimbă partidele politice pentru beneficii personale. Personajul său, reprezentând o satiră la adresa candidaților corupți, s-a bucurat de un imens succes, alegătorii transmițând astfel clasei politice un vot de neîncredere. 

Partidul Progresist al lui Vucic nu își face griji din pricina „contracandidatului”, dar și partidul lui Beli se află pe locul al doilea în preferinţele votanţilor. „Gandalf din Balcani”, cum se autonumește făcând referire la vrăjitorul cel bun din trilogia „Lord of The Rings”, se bucură de un succes viral pe rețelele de socializare. Tinerii din partidul-satiră al lui Luka au reuşit să câştige câteva poziţii în Parlamentul de la Belgrad la alegerile locale din 2016. 10 din cei 12 consilieri locali din oraşul său, Mladenovac, fac parte din partidul său şi fac treabă serioasă.

„Autorităţile şi opoziţia ar trebui să-şi pună întrebarea unde a ajuns această ţară, dacă un personaj fictiv poate candida la preşedinţie iar oamenii vor să-l voteze”, a declarat Maksimovic, care spera doar să-și ia examenele și să ajungă prezentator TV. „Acum, o să ajung preşedinte fără să am studiile încheiate”, a glumit el. 

Cine este Aleksandar Vucic

În vârstă de 47 ani, şeful Guvernului de la Belgrad, care candidează în numele formaţiunii sale, Partidul Progresist din Serbia (SNS), principala formaţiune a coaliţiei aflate la putere, ar putea câştiga încă din primul tur de scrutin, arată sondajele, care îl creditează cu peste 50% din intenţiile de vot.

Pe parcursul campaniei, el şi-a îndemnat compatrioţii să aleagă la conducerea ţării un preşedinte din aceeaşi formaţiune ca membrii Guvernului. “Dacă doi politicieni sunt la bordul unui avion şi dacă vor să meargă în direcţii opuse, avionul va sfârşi direct în prăpastie, iar acest lucru ar fi o catastrofă pentru Serbia”, a avertizat el.

Într-un interviu acordat week-endul trecut pentru Reuters, Vucici a declarat că Serbia este decisă să adere la Uniunea Europeană, dar a adăugat că vrea şi să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, aliatul tradiţional al Belgradului.

“Serbia este pe calea europeană, acesta este obiectivul nostru strategic. Vrem ca societatea noastă să se inspire din ţările mai dezvoltate din Europa de Vest”, a declarat el.

Considerat în Occident ca un stat paria în timpul războaielor care au izbucnit după destrămarea Iugoslaviei în anii ’90, Serbia a lansat negocierile de aderare la Uniunea Europeană şi speră să le încheie până în 2019.

Această integrare este contestată de o parte importantă a populaţiei, care consideră ţările vest-europene drept complici ai NATO şi ai campanei sale de bombardare care a pus capăt, în 1999, războiului din Kosovo, favorizând independenţa fostei provincii sârbe.

“Trebuie să le arătăm oamenilor de rând ce facem ca europenii. Trebuie să le arătăm rezultate complete, drumuri, proiecte”, a subliniat Vucici, desprins din mişcarea naţionalistă sârbă care s-a reorientat spre liberalism.

Un sondaj IPSOS Strategic Marketing publicat luni de cotidianul Blitz, îl creditează cu 53% din intenţiile de vot.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă