UPDATE Judecătoarea Mariana Ghena este noua președintă a CSM, iar procurorul Cristian Ban, vicepreședinte. Mandatul lor este de un an, fără posibilitatea reînoirii.
====
Mariana Ghena, aleasă pentru un mandat de șase ani în Consiliul Superior al Magistraturii de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al instituției care garantează independența Justiției și care se ocupă cariera magistraților.
Pentru funcția de vicepreședinte și-a depus candidatura procurorul Cristian Ban, ales în CSM de către procurorii de la Parchetele Curților de Apel din țară.
Fiind doar câte o singură candidatură depusă, alegerea acestora este o simplă formalitate.
Reamintim că astăzi s-a constituit noul CSM, festivitate la care a participat și președintele țării, Klaus Iohanis. În discursul său, președintele țării a făcut un rechizitoriu dur la adresa politicienilor penali care încearcă să se substituie magistraților, dând sentințe în spațiul public.
Din componența CSM lipsesc doi membrii, reprezentanți ai societății civile, care NU au fost încă aleși de către Senatul României, deși candidaturile au fost depuse în urmă cu trei luni. Senatul îi votează pe reprezentanții societății civile în CSM, însă nu a făcut-o în termenul prevăzut de lege. Probabil a avut alte priorități.
La 6 ianuarie 2017, potrivit legii, în prezența președintelui țării, Klaus Iohannis, se constituie noul Consiliu Superior al Magistraturii pentru un mandat nou, de șase ani. Din componența noului CSM vor lipsi reprezentații societății civile. Nu din cauza viscolului, ci din cauză că Senatul a UITAT să-i aleagă. La deschiderea festivităților participă și membrii vechiului CSM, care predau ștafeta.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a reacționat, vineri, după ce Administrația Prezidențială a afirmat că Avocatului Poporului „acționează în beneficiul unui singur om, prin decizia de a contesta, la Curtea Constituțională, Legea 90/2001, care interzice persoanelor cu condamnări penale să ocupe funcții de conducere în Guvern. În acest context, Iordache a afirmat că demersul este „unul normal și legal” și a transmis Președinției că nu are motive „să fie agitată”.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri dimineața, că Legea amnistiei și grațierii, ar fi „o catastrofă pentru democrația din România”.