11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE Noua conducere a CSM: Judecătoarea Mariana Ghena, președinte; procurorul Cristian Ban,...

UPDATE Noua conducere a CSM: Judecătoarea Mariana Ghena, președinte; procurorul Cristian Ban, vicepreședinte

UPDATE Judecătoarea Mariana Ghena este noua președintă a CSM, iar procurorul Cristian Ban, vicepreședinte. Mandatul lor este de un an, fără posibilitatea reînoirii.

====

Mariana Ghena, aleasă pentru un mandat de șase ani în Consiliul Superior al Magistraturii de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al instituției care garantează independența Justiției și care se ocupă cariera magistraților.

Pentru funcția de vicepreședinte și-a depus candidatura procurorul Cristian Ban, ales în CSM de către procurorii de la Parchetele Curților de Apel din țară.

Fiind doar câte o singură candidatură depusă, alegerea acestora este o simplă formalitate.

Reamintim că astăzi s-a constituit noul CSM, festivitate la care a participat și președintele țării, Klaus Iohanis. În discursul său, președintele țării a făcut un rechizitoriu dur la adresa politicienilor penali care încearcă să se substituie magistraților, dând sentințe în spațiul public.

Din componența CSM lipsesc doi membrii, reprezentanți ai societății civile, care NU au fost încă aleși de către Senatul României, deși candidaturile au fost depuse în urmă cu trei luni. Senatul îi votează pe reprezentanții societății civile în CSM, însă nu a făcut-o în termenul prevăzut de lege. Probabil a avut alte priorități.


Citește și: LIVE TEXT. Atac fără precedent al președintelui Iohannis la adresa infractorilor-politicieni, în prima ședință a noului CSM. Amnistia și grațierea, dezideratul unor politicieni, pun în pericol statul de drept în România. ATAC direct și la adresa ministrului Justiție, a președinților camerelor Parlamentului

La 6 ianuarie 2017, potrivit legii, în prezența președintelui țării, Klaus Iohannis, se constituie noul Consiliu Superior al Magistraturii pentru un mandat nou, de șase ani. Din componența noului CSM vor lipsi reprezentații societății civile. Nu din cauza viscolului, ci din cauză că Senatul a UITAT să-i aleagă. La deschiderea festivităților participă și membrii vechiului CSM, care predau ștafeta.


 

Noul ministru al Justiției, Florin Iordache, îi ia apărarea Avocatului Poporului, după ce a fost criticat de Administrația Prezidențială: Este un demers legal și normal. Președinția nu are de ce să fie agitată

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a reacționat, vineri, după ce Administrația Prezidențială a afirmat că Avocatului Poporului „acționează în beneficiul unui singur om, prin decizia de a contesta, la Curtea Constituțională, Legea 90/2001, care interzice persoanelor cu condamnări penale să ocupe funcții de conducere în Guvern. În acest context, Iordache a afirmat că demersul este „unul normal și legal” și a transmis Președinției că nu are motive „să fie agitată”.

 


Președintele Klaus Iohannis îl atacă dur pe ministrul Justiției, Florin Iordache, autorul „Marței Negre”, după ce a afirmat în Parlament că Legea amnistiei și grațierii „ar fi de bun augur”: Ar fi o catastrofă pentru democrația din România. Dacă ar exista o astfel de inițiativă, m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri dimineața, că Legea amnistiei și grațierii, ar fi „o catastrofă pentru democrația din România”.


 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă