13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAlbania ar putea deveni parte a scutului antirachetă NATO

Albania ar putea deveni parte a scutului antirachetă NATO

Albania ar putea fi inclusă pe lista ţărilor în care ar putea fi desfăşurate elemente ale apărării antirachetă NATO, relatează Southeast European Times, potrivit NewsIn.

Potrivit unor surse diplomatice citate de presa locală, NATO analizează includerea Albaniei alături de Polonia, România şi Bulgaria. Chestiunea a fost  discutată luna trecută, când Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a întreprins o vizită oficială în Albania şi Croaţia.

Premierul albanez Sali Berisha l-a asigurat că ţara sa este pregătită să-şli îndeplinească toate obligaţiile ce-i revin ca stat NATO, inclusiv găzduirea scutului.

România a anunţat în februarie că intenţionează să găzduiască elemente ale scutului american antirachetă. Rasmussen s-a aflat vineri în România, în cadrul unui turneu în regiune. În ceea ce priveşte scutului antirachetă, Rasmussen a reafirmat la Bucureşti că acesta trebuie regândit.

“Dacă vom conecta sistemele naţionale într-un singur scut NATO antirachetă, pentru a-i proteja pe toţi aliaţii, ar fi o puternică demonstraţie a solidarităţii NATO în secolul XXI”, a spus el. Oficialul NATO s-a arătat convins că poziţia ostilă a Rusiei faţă de scutul antirachetă se va schimba. “Atunci când Rusia va începe să simtă efectele proliferării nucleare, va vedea acest sistem ca pe o oportunitate, nu ca pe o ameninţare”, a punctat Rasmussen.

Cele mai citite

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Tricolorii, aproape de Mondial. România, victorie la limită în barajul cu Cehia

Naţionala de handbal masculin a României a surclasat Cehia cu scorul de 31-30, la Baia Mare, în turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă