16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAlba Iulia, primul oraş din România cu rating Moody's

Alba Iulia, primul oraş din România cu rating Moody’s

Alba Iulia este prima localitate din România care a primit rating Moody’s, respectiv “Ba1”, informează Mediafax.

Moody’s a anunţat, marţi, că a atribuit oraşului Alba Iulia ratingul “Ba1”, cu perspectivă negativă, susţinut de managementul prudent al bugetului local şi de rezervele “confortabile” de bani, dar limitat de capacitatea municipalităţii de a atrage venituri şi de posibila creştere a gradului de îndatorare.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a simţit nevoia unei evaluări externe pentru a vedea, o dată în plus, care este situaţia instituţiei pe care o conduce, în vederea accesării unor viitoare fonduri europene.

“Primul lucru pentru care ne-am pregătit este viitorul val de fonduri europene. Ratingul Moody’s primit este o ştire pozitivă şi pentru investitori. Valoarea proiectelor noi este de peste 100 de milioane de euro. Ratingul obţinut de Alba Iulia este, dacă vreţi, un indicator al realizărilor şi al efortului depus de toti cetăţenii municipiului în ultimii ani. Dezvoltarea oraşului este, în primul rând, meritul locuitorilor săi şi recunoaşterea noastră trebuie să se îndrepte către ei”, a spus Hava.

Edilul a precizat că au fost atrase fonduri europene de peste 150 milioane euro, s-au făcut împrumuturi şi s-au emis obligaţiuni pentru co-finanţarea proiectelor europene, iar aceste fonduri au asigurat resursele necesare construirii sau modernizării a peste 23 km drumuri, a peste 55.000 metri pătraţi zone pietonale, peste 20.000 metri pătraţi de parcări şi a peste 15 hectare de spaţii verzi noi.

Potrivit edilului, exerciţiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de co-finanţare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene.

“Pe parcursul exerciţiului bugetar UE anterior am construit şi extins la superlativ capacitatea instituţională a municipiului Alba Iulia, dovedită deja în absorbţia a peste 150 milioane euro bani europeni, devenind cel mai mare «investitor» în dezvoltarea locală. Pentru perioada următoare de programare vom avea nevoie de mai mulţi investitori privaţi şi mult mai multe finanţări rambursabile. Acest lucru nu se poate obţine decât având un rating bun oferit de o agenţie internaţională de renume”, a adăugat Hava.

În aceeaşi conferinţă de presă, Gjorgji Josifov, vicepreşedinte analist la Moody’s, a apreciat că “rating-ul de emitent Ba1 al municipiului Alba Iulia este susţinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, aşa cum se reflectă în excedentele operaţionale constante, performanţele financiare bune şi existenţa unor rezerve la un nivel confortabil”.

Analiza realizată de Moody’s remarcă faptul ca Alba Iulia a avut, în decursul ultimilor ani, excedente importante în bugetul de funcţionare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operaţionale în 2012, de la 19% 2011, reflectând o creştere a veniturilor realizate din impozite şi taxe şi o creştere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu măsurile de control al cheltuielilor implementate de administraţia locală. Aceeaşi performanţă robustă se aşteaptă şi în decursul următorilor doi ani.

Gjorgji Josifov a remarcat că, totuşi, ratingul conţine şi unele aspecte asociate capacităţii limitate a municipiului de a majora veniturile şi creşterii potenţiale a poverii datoriei, în decursul următorilor doi ani din cauza programului de investiţii destul de extins.

Moody’s consideră că performanţele financiare solide ale municipiului Alba Iulia au condus către o situaţie bună a lichidităţilor. Rezervele în numerar acumulate s-au situat la un nivel mediu de 14% din veniturile operaţionale în perioada 2010-2012. Deşi rezervele au scăzut către 10% la sfârşitul anului 2012, acestea continuă să reprezinte un aspect financiar pozitiv, de natură să contracareze potenţiale presiuni bugetare şi să sprijine programul de investiţii pe termen mediu.

Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Lando Norris a spart gheața în Marele Circ! Britanicul, campion în cursa de la Miami

Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 găzduit duminică de Miami, în a şasea etapă a Campionatului mondial. Plecat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă