14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAjutoarele britanice şi americane subvenţionează terorismul din teritoriile palestiniene

Ajutoarele britanice şi americane subvenţionează terorismul din teritoriile palestiniene

Pe cele două maluri ale Atlanticului, la Londra şi Washington, autorităţile întâmpină dificultăţi pentru depăşirea crizelor bugetare şi, în consecinţă, contribuabilii americani şi britanici ar putea fi şocaţi să afle că dolarii şi lirele sterline trimise în Israel şi în teritoriile palestiniene devin fonduri pentru terorism.

Instrumentele acestei finanţări sunt programele de ajutor ale SUA şi Marii Britanii alocate Autorităţii Palestiniene (PA), o dinamică financiară uimitoare şi cunoscută de majoritatea liderilor israelieni şi de ziariştii occidentali din Israel. Aleşii din Congresul american şi din Parlamentul britanic au aflat cu stupoare că banii ajung la Autoritatea Palestiniană şi sunt apoi deturnaţi în mod regulat spre un program ce recompensează teroriştii condamnaţii cu sume generoase. O lege asigură cea mai mare recompensă financiară pentru cele mai odioase acte de terorism.

Guardian descrie funcţionarea sistemului – când un palestinian este recunoscut vinovat de un act de terorism contra guvernului sau a civililor israelieni inocenţi, cum este cazul unui atentat sau asasinat, acest terorist condamnat primeşte automat un salariu generos din partea Autorităţii Palestiniene. Salariul este definit de „legea prizonierului” palestinian şi este administrat de ministrul Afacerilor Prizonierilor al Autorităţii Palestiniene. Potrivit legii, aceste plăţi sunt prioritare, chiar în cazul deficitelor bugetare şi al crizelor financiare. PA plăteşte salariile prizonierilor înainte de orice obligaţii fiscale. Legea prizonierului delimitează strict cine are dreptul la un salariu oficial şi nu priveşte jefuitorii sau hoţii de drept comun. În virtutea unei scări mobile de valori, inserată în legea prizonierului, cel mai grav act de terorism cu pedeapsa cea mai mare la închisoare primeşte un salariu mai mare. Încarcerarea de maximum trei ani înseamnă o remunerare lunară de 400 dolari, cei închişi între 3 şi 5 ani primesc o rentă lunară de 560 dolari, un nivel superior celui al numeroşilor angajaţi obişnuiţi din Cisiordania.

Pedepsele de 10-15 ani sunt „premiate” cu salarii de 1.690 dolari pe lună, iar pentru actele cele mai grave de terorism contra civililor, sancţionate cu 15-20 de ani de închisoare, salariul lunar este de 2.000 dolari. Este vorba despre cele mai bune salarii din teritoriile palestiniene. Cuvântul „ratib”, care înseamnă „salariu”, este termenul oficial pentru această compensaţie şi legea asigură cea mai mare recompensă financiară pentru cele mai odioase acte de terorism. În comunitatea palestiniană aceste salarii nu reprezintă un secret şi sunt salutate în discursurile publice şi în emisiuni speciale ale televiziunilor.

Din timp în timp, salariile sunt însoţite de bonusuri financiare suplimentare speciale. Astfel, în 2009, a fost aprobat un bonus suplimentar de 150 dolari per prizonier cu ocazia sărbătorii religioase Aid al-Adha. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a ordonat în această lună ca o suplimentare de 190 dolari să fie adăugată alocaţiilor acordate palestinienilor afiliaţi facţiunilor OEP din închisorile israeliene. Fiecare prizonier afiliat la OEP primeşte deja o alocaţie lunară specială de 238 dolari, la care se adaugă 71 dolari dacă sunt căsătoriţi şi încă un supliment lunar de 12 dolari pentru fiecare copil. Circa 6% din bugetul palestinian este deturnat spre salariile prizonierilor, toţi aceşti bani provenind din „ţările donatoare”, SUA, Marea Britanie, Norvegia şi Danemarca. Adjunctul ministrului Afacerilor pentru Prizonieri, Ziyad Abu Ein, declara la televiziunea satelitară Hona a reţelei Al-Quds că în cazul opririi ajutorului financiar şi susţinerii PA, plata salariilor şi a alocaţiilor pentru prizonierii palestinieni nu va fi oprită, oricare ar fi preţul. Prizonierii „sunt mândria noastră. Sacrificăm totul pentru ei şi vom continua să le subvenţionăm familiile”.

Cele mai citite

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă