11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAJOFM privat la Cluj

AJOFM privat la Cluj

Bastionul Croitorilor din Cluj a fost gazda lansării proiectului european „Nevoia de Orientare, Reorientare şi Dezvoltare” (N.O.R.D.). Acesta îşi propune creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi, implicit, scăderea şomajului în rândul persoanelor inactive, şomere sau în căutarea unui loc de muncă.

„Proiectul N.O.R.D. este destinat unor categorii variate de persoane care îşi doresc un loc de muncă, din regiunea de dezvoltare Nord-Vest, dar în special celor din Cluj-Napoca şi şase regiuni rurale. În cele 18 luni de desfăşurare, proiectul se va centra pe crearea unui Centru de Incluziune Profesională şi va avea peste 600 de beneficiari.

Noi venim cu soluţii integrate şi oferim patru paşi efectivi de sprijinire. Aducem informaţii şi suntem la îndemâna oamenilor, facem consiliere individualizată unde este nevoie, putem să descoperim puncte tari, slabe, aptitudini şi formăm oamenii pentru lucrul direct cu angajatorii. Căutăm locuri de muncă pe care le doresc oamenii, dar şi îi ajutăm pe angajatori să-şi găsească acei oameni potriviţi”, a declarat Alexandra Dinu, directorul proiectului N.O.R.D.

Eficienţa acestuia s-a văzut până acum prin cele 610 persoane care au fost informate despre oportunităţile de dezvoltare şi ocupare profesională, prin cele 250 de persoane consiliate profesional, dar şi prin cele 100 de persoane care au fost sprijinite să participle la cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului. De asemenea, în urma acestui proiect, 21 de persoane au fost deja angajate pe piaţa muncii.

Adaptare la piaţa muncii

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, este de părere că asemenea iniţia-tive sunt utile, dacă oferta de cursuri este în concordanţă cu cerinţele de pe piaţa muncii. „Dacă nu există corelaţie între cererea de pe piaţă şi oferta de cursuri, aceste iniţiative devin inutile. Însă există şi iniţiative care sunt extreme de utile”, a spus Daniel Don.

El a dat exemplul unui investitor care cheltuieşte un milion de euro pentru un strung cu comandă numerică, dar nu găseşte muncitori care să exploateze acest strung la capacitate maximă.

Daniel Don mai spune că ar fi utile şi cursuri care să îi înveţe pe chelneri ori pe operatorii din domeniul turismului limbi precum engleza ori germana, dar şi cursuri pentru bucătari ori pentru coafeze. O altă ţintă ar putea fi pregătirea de personal în domeniul amenajărilor interioare, spune Daniel Don.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă