19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAgricola Bacau, afectata mai mult pe piata interna

Agricola Bacau, afectata mai mult pe piata interna

Embargoul impus de Uniunea Europeana asupra importurilor de carne de pasare din Romania, dupa aparitia unor focare de gripa aviara in tara noastra, este resimtit din plin de producatorii de profil. Printre acestia se numara si Grupul Agricola din Bacau, cel mai mare producator de carne de pasare din Romania, cu un efectiv de peste 2,5 milioane de pasari. “Ne asteptam la o asemenea masura – declara presedintele Agricola, Gheorghe Antochi. Si noi, romanii, am procedat la fel cind au fost probleme de acelasi gen in alte state, cand am interzis importurile de carne. Sigur ca vom fi afectati. Dar din toata productia Agricola, 90% merge totusi pe piata interna. Aici avem noi probleme mai mari”. Gheorghe Antochi a fost unul dintre primii specialisti si administratori de mari societati din domeniu care a avertizat ca pericolul de gripa aviara este unul real. Presedintele Agricola Bacau spune, insa, ca una este focarul de gripa si problemele din acea zona si altele sunt problemele din celelalte zone, cum este si zona Bacau. “La noi – a precizat Antochi – este vorba de maxima siguranta in tot ce fabricam. Nimic nu iese de la noi contaminat. Avem mai mult de cinci randuri de inspectori din institutii de stat care supravegheaza per-manent fabricatia de nutreturi concentrate, cresterea puilor, abatorul, liniile de preparare a produselor si chiar reteaua de comercializare”. Cu toate acestea, cele mai mari probleme nu sunt in randul cumparatorilor din magazinele specializate, ci la institutiile care controleaza retelele alimentare sau care trebuie sa ia masuri de aparare im-potriva unei posibile epidemii sau pandemii. “Cumparatorii nostri privesc, acum, cu anumita prudenta produsele – a mai spus Antochi. Sunt unii care se uita sa vada daca produsul e fabricat inainte de 8 octombrie sau dupa. Nu, nici un produs nu intra in magazin contaminat. Dar populatia nu este bine informata ce trebuie sa faca in asemenea situatie, cum sa se comporte, cum sa prepare carnea de pasare sau ouale. S-a iscat chiar un fel de isterie, prin mediatizarea uneori neconforma cu realitatea, iar oamenii nu prea stiu ce sa faca”. Presedintele Grupului Agricola a mai precizat inca o data, pentru ziarul nostru, ca nu pot aparea probleme daca se prepara carnea la peste 70 de grade Celsius, iar ouale sunt spalate inainte de folosire. “Lumea cumpara din magazine cu ceva mai multa prudenta. Nu putem face, totusi, o estimare, dupa numai cinci zile daca vanzarile au scazut”, a mai spus Gheorghe Antochi.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă