„Afaceriștii“ africani care ar trebui să-l salveze pe deputatul Radu Popa de dosarul de incompatibilitate s-au specializat în preluarea unor firme cu un picior în groapă. Evident, de câștigat au cei care scapă de sereleuri: fie nu mai plătesc datorii către stat sau parteneri privați, fie își pierd urma după ce fac afaceri cu statul.
Astfel, în jurul camerunezului Mindjiale Voltaire, care are un domiciliu fictiv în Yaoundé, Camerun, s-a dezvoltat o rețea specializată în preluarea societăților de la patronii români. În schemă au fost incluși tunisieni, guatemalezi și ivorieni. Societățile sunt preluate după un tipar clasic. Pentru început, „săgețile“ din Africa preiau o parte din firmă, iar după numai câteva zile devin patroni și administratori peste aceasta.
Tunisianul Saikou Jajjow s-a născut în Gambia, în timp ce partenerul său de afaceri, camerunezul Mindjiale Voltaire, are un domiciliu fictiv în Yaoundé, Camerun. Ambii au preluat firmele CRP Research SRL și Media Factory SRL de la deputatul Radu Mihai Popa, declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate pentru că a fost administratorul acestor SRL-uri, dar și deputat, după cum a arătat „România liberă“ în ediția de ieri. Decizia a fost contestată de parlamentar la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Firma CRP Research SRL își are sediul social într-un apartament de pe strada Edgar Quinet, nr. 3, din București. La sediu nu a răspuns nimeni, iar vecinii au spus că nu știe să fi existat vreo societate de consultanță în bloc. Cealaltă companie, Media Factory SRL, are sediul într-un apartament din complexul rezidențial Butterfly, din Voluntari. Telefonul de la sediul social aparține Simonei Liliana Trușcă, fosta contabilă a deputatului Radu Popa. Aceasta a declarat „României libere“ că nu mai lucrează pentru firma lui Popa de vreo 4-5 ani. „Nu am păstrat nici o legătură, nimic. Am fost contabilă. Vă spun sincer, nu m-a mai plătit și nu am mai ținut nici un act. Nu mai știu câți bani avea să îmi dea, dar am trecut cu vederea. Habar nu am cine sunt cei care au preluat firma“, a spus contabila.
Rețea numai bună să te scape de plata TVA
O altă firmă preluată de „rețeaua africană“ este Atis Pro Translation SRL, înființată de Mihaela Marina Ghidrășeanu și Niculae Ghidrășeanu. Cei doi au scăpat de societate după ce și-au cesionat părțile sociale camerunezului Mindjiale Voltaire și guatemalezului Martinez Guzman Juan Carlos. La fel ca și în cazul deputatului Radu Popa, Registrul Comerțului a fost notificat în mai 2013 că părțile sociale au fost cedate în baza unei hotărâri emise în mai 2012.
Mihaela Marina Ghidrășteanu a declarat, pentru „România liberă“, că a renunțat la societate pentru că depășise cifra de afaceri care-i permitea să nu plătească TVA. „Eu atunci nu aveam datorii, nu aveam nimic, doar că nu mă interesa o firmă plătitoare de TVA“, a explicat aceasta. Întrebată cum a reușit să-i găsească pe cei doi afaceriști africani, femeia a susținut că printr-un avocat. „Nu mai știu cum îl cheamă. Am vorbit cu mai multă lume. Am întrebat pe fiecare dacă cunoștea vreun străin pentru a scăpa de firmă. Nu am plătit atunci, am cesionat firma fără bani. Era interesul meu să renunț la firmă“, a fost răspunsul Mihaelei Ghidrășteanu.
Apare și rețeaua guatemaleză, la Giurgiu
Guatemalezul Martinez Guzman Juan Carlos, împreună cu conaționalul său, Amador Osorio Manuel de Jesus, au preluat GMC International Unic SRL. Societatea a fost înființată în anul 2003 sub numele GMC Duty Free International SRL de către Florin Păun și Nicolae Laurențiu Gheorghe, dar cei doi asociați au decis să-i schimbe numele în 2006. Ulterior, Florin Păun s-a retras din firmă iar în locul său a intrat Dan Gabriel Bobu, care ulterior și-a cedat părțile sociale lui Victor Voicu. Într-un final, firma a ajuns să fie patronată de Lucian Ștefan Leorda. În ianuarie 2012, acesta din urmă i-a dat jumătate din firmă guatemalezului Amador Osorio Manuel de Jesus. Cinci luni mai târziu, a fost cooptat în firmă și Martinez Guzman Juan Carlos, care împreună cu conaționalul său au preluat întreaga societate. Din 5 iulie 2015, societatea se află în proces de radiere de la Registrul Comerțului.
De ce au scăpat românii de sereleu? În primul rând, din cauza pierderilor și datoriilor: în 2011, GMC International Unic SRL avea datorii de 3,5 milioane de lei și pierderi de 256.455 lei, iar din 2012, practic, nu a mai avut activitate.
Al doilea motiv pentru pasarea firmei către guatemalezi este și mai interesant: evitarea unui scandal de corupție. Iată ce scria, în iulie 2011, publicația giurgiu-news.ro despre această societate: „GMC se pare că este firma sub acoperire a lui Iliescu Adrian Ștefan, fiul primarului Iliescu de Giurgiu.
Este simplu… Adresa companiei este pe Calea Moșilor, aceeași adresă la care se află și firma Mihai 2001 Comimpex, unde Iliescu Ștefan Adrian era asociat cu doi iranieni (…). GMC International Unic SRL este firma abonată la mai toate lucrările de la Primărie – închirieri de utilaje cu operator, închirieri de autovehicule cu șofer, autogunoiere cu șofer etc. În condițiile în care, în 2008, firma declara doi (2) angajați, iar în 2009, trei (3) angajați.“
Dai și nu mai ai… datorii
Carlos și Voltaire au preluat și Copy Services M.C. SRL, de la Mihai Ionescu și Margarita Buga. Transferul părților sociale s-a efectuat în 23 mai 2012, iar Registrul Comerțului a fost notificat în octombrie 2012. În perioada 2007-2008, firma Copy Services M.C. a câștigat patru licitații în valoare de aproape 1,5 milioane euro pentru a repara fotocopiatoarele și calculatoarele de la Academia de Studii Economice București. În 2010, a mai primit un contract de peste 2.000 de euro pentru a repara copiatoarele și faxurile de la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică. Ultimul bilanț al firmei a fost depus la Ministerul Finanțelor Publice în 2011, deși firma este încă în funcțiune. Dar acel ultim bilanț ne dezvăluie și motivul transferului firmei către „rețeaua africană“: deși profitul firmei era de 134.427 lei, datoriile ajungeau la 2,1 mil, lei, de 15 ori mai mari decât profitul, deci imposibil de plătit.
Voltaire și ivorianul Abie Boris Dieudonne, născut în Coasta de Fildeș, au preluat și firma Emporium Impact SRL de la cetățeanul român Walid Shabaneh, în octombrie 2012. Tot atunci a fost mutat sediul social al firmei, din București în orașul Bragadiru, din Ilfov. La numărul de telefon al societății a răspuns o avocată. Aceasta ne-a declarat că la înființarea societății s-a ocupat doar cu depunerea actelor. „Stimate domn, eu nu dau informații. Nu vreau să vă dau informații. Eu completez rubrica «deponent dosar». Nu «firmă». Faptul că ei îl trec în cadrul firmei este o greșeală și o eroare pe care o face sistematic Registrul Comerțului. Nu este cabinetul meu acolo. Nu am cum să vă ajut“. Ca și în cazul firmei anterioare, după preluarea din 2012 nu a mai fost depus nici un bilanț contabil. Iar ultimul bilanț, cel din 2012, arată că firma avea un profit foarte mic, de doar 19.397 lei, dar datorii uriașe, de 3,9 mil lei.
Soluție. Cedare 100% și la fix
„România liberă“ a prezentat în ediția de ieri despre faptul că, după ce ANI a constatat că deputatul Radu Popa a administrat două firme în timp ce era parlamentar, ceea ce a generat o incompatibilitate, acesta din urmă a pasat societățile unor africani care par să nu existe. Cei doi africani sunt specializați, de altfel, în preluarea unor firme cu probleme pentru ca proprietarii să scape de problemele cu legea. Întrebat cum a ajuns să facă afaceri cu aceștia, Radu Popa a declarat pentru „România liberă“ că a rugat un avocat să se ocupe de problemă. „Nu i-am găsit eu. (…) Am cedat 100% în martie 2012. Am cedat 100% în primăvara lui 2012, inclusiv administrarea, inclusiv actele firmei, celor doi, prin avocat“, a susținut parlamentarul PMP.