12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAfrica de Sud. Summit anulat, la Carpe Town, deoarece Dalai Lama nu...

Africa de Sud. Summit anulat, la Carpe Town, deoarece Dalai Lama nu a primit viză

Summitul laureaţilor Nobel de la Cape Town a fost anulat din cauza refuzului Pretoriei de a-i acorda viză lui Dalai Lama, informează Mediafax.

"Laureaţii Nobelului şi instituţiile laureate participante au convenit, în absenţa acordării vizei lui Dalai Lama, să renunţe la participarea lor colectivă, în semn de protest faţă de această decizie", a anunţat Primăria Cape Town într-un comunicat, precizând că summitul se află deja în căutarea altui loc de găzduire.

Citește și: Dalai Lama spune că are "contacte informale" cu China pentru un pelerinaj în Tibet

"Foarte furioasă şi profund dezamăgită", Patricia De Lille, primarul oraşului, a criticat dur Guvernul, într-un comunicat.

Desmond Tutu, considerat conştiinţa naţională sud-africană, a denunţat miercuri atitudinea Guvernului sud-african şi i-a acuzat pe succesorii lui Nelson Mandela că-l "scuipă în faţă" pe ilustrul lor predecesor.

"Îmi este ruşine să spun că această bandă de lingăi este Guvernul meu", a spus arhiepiscopul emerit al oraşului.

"Nu există nicio îndoială că Guvernul sud-african este de vină pentru această situaţie", a declarat De Lille. Ea este membră a Alianţei Democratice (DA), principalul partid de opoziţie faţă de ANC, formaţiunea aflată la putere în Africa de Sud de 20 de ani. DA conduce provincia Cape din 2009.

"Ei au indus în mod deliberat în eroare opinia (publică) referitor la viza lui Dalai Lama, afirmând că nu au primit cererea, când, în fapt, i-au transmis în mod clar reprezentanţilor acestuia că nicio viză nu va fi eliberată pentru venirea sa la summitul de la Cape Town anul acesta", a adăugat ea.

Este a treia oară când Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, acuzat de China că vrea independenţa Tibetului, este tratat ca indezirabil în Africa de Sud, de la venirea la putere a preşedintelui Jacob Zuma, în 2009.

Africa de Sud a optat, sub conducerea sa, pentru o diplomaţie prochineză şi, în general, direct în serviciul intereselor sale economice, lăsând deoparte probleme de guvernanţă şi drepturile omului, dragi predecesorilor lui Zuma, Nelson Mandela (1994-1999) şi Thabo Mbeki (1999-2008).

Summitul laureaţilor Premiului Nobel pentru Pace urma să aibă loc pentru prima dată în Africa de Sud şi să fie dedicat memoriei lui Nelson Mandela, care a decedat în decembrie.

Desmond Tutu, care va împlini curând 83 de ani, a amintit că, în timpul său, Mandela nu a ezitat să ignore recomandările americanilor, atunci când aceştia-i cereau să înceteze orice prietenie cu liderii Muammar Khadafi şi Fidel Castro.

Acest nou episod "spune multe despre ceea ce a devenit Guvernul nostru", a criticat, de asemenea, fostul preşedinte sud-african Frederik Willem de Klerk, ultimul preşedinte al regimului de apartheid, care a împărţit Premiul Nobel pentru Pace cu Mandela, în 1993.

"După 1994, Africa de Sud părea că a devenit o referinţă a speranţei pentru o lume care are nevoie de dreptate, de reconciliere, de integritate şi de principii de guvernanţă", a spus el.

"Suspendarea Summitului de la Cape Town este posibil să fie percepută de către viitorii istorici drept momentul de cotitură în care Africa de Sud a încetat, până la urmă, să mai reprezinte ceva special în Africa şi nobil în lume", a adăugat el.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă