15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAFP: Panică în Rusia, din cauza „grupurilor morții” care incită adolescenții la...

AFP: Panică în Rusia, din cauza „grupurilor morții” care incită adolescenții la suicid. Vladimir Putin și-a exprimat public îngrijorarea cu privire la acest fenomen

Misterioase „grupuri ale morții” cauzează panică în Rusia, din cauză că ar incita adolescenții la suicid. În acest context, autoritățile ruse, inclusiv președintele Vladimir Putin, s-au declarat îngrijorate și au solicitat înăsprirea pedepselor, informează AFP, citat de Agerpres.

 Dezvăluită în mai 2016 de o anchetă a publicației Novaia Gazeta, existența acestor grupuri pe populara rețea de socializare VKontakte din Rusia (Facebook-ul rusesc) a provocat dezbateri aprinse în societatea rusă, unde tema sinuciderii este un subiect tabu. Conform Novaia Gazeta, din cei 130 de adolescenți care și-au pus capăt zilelor între noiembrie 2015 și aprilie 2016 în Rusia, mai multe zeci au făcut-o la instigarea bizară a unor „mentori" întâlniți în grupuri online închise, care afișează o simbolistică enigmatică și propagă cultul sinuciderii.



 Citește și: FOTO + VIDEO. Totul despre fenomenul „Balena Albastră”. Creatorul jocului, declarație șocantă despre tinerii care se sinucid: Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală. Jucătorii sunt amenințați de mentori să nu părăsească jocul: Dacă mori, ai câștigat. Dacă nu, te ajutăm noi 

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. În Rusia, însă, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.


Dintre acești „mentori", unul singur a fost reținut pentru faptele sale: în noiembrie, Comitetul de Anchetă din Sankt-Petersburg a anunțat arestarea unui anume Filip Budeikin, 22 de ani. El este acuzat că a instigat la sinucidere 15 adolescenți prin rețeaua VKontakte. Potrivit anchetatorilor, Budeikin, student la psihologie, a creat, sub diverse pseudonime, mai multe grupuri virtuale cu nume criptice, cum ar fi „Marea Balenelor” sau „F57".

Cu puțin timp înainte de arestarea sa, Budeikin a dat un interviu presei locale în care explica direct strategia sa de a atrage minori pe care îi califică drept „deșeuri biodegradabile" și „persoane lipsite de valoare pentru societate".

„În primul rând, trebuie sa creăm grupuri cu un conținut deprimant care să vă facă să vă scufundați într-o atmosferă specială. Apoi, oamenii ajung prin intermediul link-urilor într-un grup închis și, astfel, începe jocul", relatase el în acel interviu.


Citește și:  Gestul elevilor ieșeni, care au ajuns la spital după ce au fost găsiți asfixiați, nu se regăsește între probele provocării „Balena Albastră”. Indicii care ar trebui să le dea părinților un semnal de alarmă: răni pe corp, tăceri prelungite și trezitul repetat la ora 04.20 

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. Ulterior, însă, informația a fost infirmată de poliție. În Rusia, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.


Tânărul a recunoscut că și-a incitat victimele să împărtășească informații cu caracter personal și să îndeplinească „sarcini", care se traduceau de multe ori prin acțiuni precum crestarea pielii sau automutilări. „Am explicat pur și simplu unor persoane de ce unii oameni ar fi mai bine să moară. Nimic mai mult. Ele sunt cele care au luat decizia, nimeni nu le-a forțat", a spus el. "Am curățat societatea de aceste persoane", a adăugat Budeikin.

Potrivit Novaza Gazeta, unele „grupuri ale morții" exercită chiar și șantaj asupra membrilor, amenințând să atace rude ale acestora în caz de nesupunere.


Citește și:  Fenomenul „Balena Albastră”. Sfaturile specialiștilor pentru părinții care vor să-și protejeze copiii de pericolele de pe rețelele de socializare

 A-i proteja pe copii de pericolele din mediul virtual reprezintă o adevărată provocare pentru părinți. Cea mai recentă amenințare la siguranța tinerilor, care a ajuns în atenția presei, este reprezentată de jocul online „Balena Albastră”.


 

Dezvăluirea existenței acestor grupuri a avut un ecou puternic în societatea rusă, având în vedere că rata mortalității prin sinucidere în rândul minorilor este de 20 la 100.000 de persoane, de peste trei ori mai mare față de media la nivel global, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Delegatul special al Kremlinului pentru drepturile copiilor, Anna Kuznețova, a menționat în martie o creștere de 57% a ratei de suicid juvenil în 2016, atribuind această majorare „grupurilor morții", fără a dezvălui însă de unde are aceste cifre.

Fenomenul s-a extins, se pare, și în Ucraina vecină, unde autoritățile au raportat o înmulțire "semnificativă" a cazurilor de sinucidere printre adolescenți. Poliția ucraineană, care a blocat în martie accesul la 500 de grupuri pe internet, a anunțat că primește „aproape 70 de alerte privind dispariția de minori zilnic, 20-30% dintre aceștia fiind implicați într-un grup al morții".

În pofida undei de șoc care a zguduit societățile rusă și ucraineană, numeroși experți estimează că fenomenul este mai puțin important decât pare, ei acuzând Novaia Gazeta că a transformat cazuri izolate în „legendă urbană" și că a exagerat influența acestor grupuri.

„Nu este primă dată când se provoacă panică prin informații despre o înmulțire a sinuciderilor în rândul minorilor (…) Statisticile nu confirmă' această tendință, susține demograful rus Evgheni Andreiev, citat de publicația Meduza.

Potrivit agenției ruse pentru statistică Rosstat, numărul de sinucideri a scăzut de fapt la toate categoriile cu aproape jumătate din 2005. Cifrele oficiale pentru 2016, inclusiv cele referitoare la minori, nu au fost încă publicate.

Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă