16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAFP: Corul Armatei Roșii reprezintă un simbol al Rusiei, dincolo de frontiere....

AFP: Corul Armatei Roșii reprezintă un simbol al Rusiei, dincolo de frontiere. La bordul avionului prăbușit în dimineața Crăciunului se aflau 64 de membri ai ansamblului coral| FOTO + VIDEO

64 de membri ai ansamblului coral Alexandrov au murit, duminică, după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit în Marea Neagră. Potrivit AFP, corul Armatei Roșii reprezintă un simbol al Rusiei aclamat pretutindeni, chiar și în zonele de conflict, informează Agerpres.

Fondat în 1928, Ansamblul Alexandrov, cunoscut în timpul turneurilor sale de succes sub numele de Corul Armatei Roșii, este format în prezent din aproximativ 200 de cântăreți, muzicieni și dansatori. Repertoriul său include astăzi mai mult de 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaționale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoțite de coregrafii acrobatice.

Unul dintre puținele ansambluri care au efectuat turnee în străinătate în perioada sovietică, Corul Armatei Roșii a susținut sute de concerte în URSS, a înregistrat zeci de discuri și s-a impus ca participant cheie la festivaluri publice. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicienii săi nu au cunoscut nici un răgaz, dând peste 1.500 de concerte pentru soldații sovietici în zonele de luptă, ca și în spitale.

Condus timp de 18 ani de către fondatorul său, generalul și compozitorul Alexander Alexandrov, autorul muzicii imnului sovietic, ansamblul a fost apoi încredințat fiului său, Boris, care l-a condus între 1946 și 1987.

Actualul lider al Corului Armatei Roșii, Valeri Halilov, se afla printre membrii ansamblului care trebuiau să sărbătorească Anul Nou la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria și care se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit în Marea Neagră. Valeri Halilov a avut o mare contribuție la cultura contemporană ca dirijor și compozitor, a declarat un vicepremierul rus Olga Golodets agenției oficiale TASS, descriind plecarea sa drept o „pierdere ireparabilă”.

„De peste un secol, aceste voci frumoase sunt o bijuterie a Rusiei”, a declarat pentru AFP cântăreața franceză Mathieu Mireille, care apare în mod regulat, din 1967, alături de corurile Armatei Roșii, declarându-se bulversată de această tragedie, care îndoliază lumea muzicii.

Ovaționat de public în timpul numeroaselor sale turnee în mai mult de 70 de țări din Europa și Asia, Ansamblul deține din 1935 Ordinul Steagul Roșu, unul dintre cel mai înalte recompense sovietice pentru „merite excepționale în cultură”. Corurile ale Armatei Roșii au cântat în fața soldaților din Afganistan, în Iugoslavia sau Cecenia.

„S-au dus în Siria, cu o misiune foarte bună, o misiune de pace. Este imposibil de acceptat această pierdere”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev.

Președintele rus, Vladimir Putin, a decretat ziua de luni, 26 decembrie, drept zi de doliu național pentru comemorarea victimelor accidentului aviatic din Marea Neagră.


Citește și: Tragedia aviatică din ziua de Crăciun. Un cântăreț rus a scăpat de moarte ca prin urechile acului, după ce a decis să își ia concendiu ca să fie aproape de familie: Sunt în șoc. Unii zic că am o stea norocoasă

Cântărețul rus Vadim Ananiev, care face parte din ansamblul coral militar Alexandrov, a scăpat de moarte, ca prin urechile acului, după ce a decis să își ia concediu, ca urmare a nașterii celui de-al treilea copil. Colegii săi, însă, s-au urcat în avionul Tu-154, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Marea Neagră. Ei urmau să susțină un concert de Anul Nou într-o bază militară din Siria.


 

Duminică dimineața, un avion al Ministerului rus al Apărării care efectua un zbor dinspre Moscova spre Siria s-a prăbușit în apropiere de Soci, în largul Mării Negre. Dintre cele 92 de victime, 64 făceau parte din faimosul cor al armaetei ruse. EI călătoreau la baza Hmeymim, pentru a susține un concert de Anul Nou. La bord se afla și renumitul medic Elizaveta Glinka, cunoscută pentru acțiunile sale umanitare.

Ea urma să ducă medicamente într-un spital sirian.

Renumita doctoriță Elizaveta Glinka, directoarea organizației caritabile Fair Aid, este una dintre victimele accidentului aviatic care a avut loc, duminică dimineața, în Marea Neagră. Cunoscută pentru asistența medicală acordată pacienților cu cancer în stadiu terminal și pentru ajutorul acordat copiilor răniți în zonele de conflict din Ucraina, moartea sa a fost primită cu surprindere.


 Președintele sirian Bashar al-Assad i-a transmis lui Vladimir Putin condoleanțe, după tragedia aviatică din ziua Craciunului. Și SUA, Germania și Franța și-au exprimat solidaritatea cu Rusia

Președintele sirian Bashar al-Assad, cât și ambasadorii Statelor Unite, Franței și Germaniei, și-au exprimat, duminică, solidaritatea cu Rusia, ca urmare a accidentului aviatic care a avut loc în dimineața de Crăciun, soldat cu moartea a 92 de persoane.


Un avion militar rus, cu 92 de persoane la bord, care a decolat din Soci către Siria, s-a prăbușit în Marea Neagră, a precizat Ministerul rus al Apărării, citat de publicațiile din Rusia. La bordul avionului, se aflau 92 de persoane, între care jurnalişti, militari şi membri ai Orchestrei Aleksandrov, care urmau să concerteze la de Revelion în baza militară rusă Hmeymim (Siria).

Ministerul rus al Apărării a mobilizat echipe de salvare în Marea Neagră, dar şi în zona muntoasă Krasnodar, situată la nord de staţiunea Soci. „Avionul s-a prăbuşit probabil din cauza unei defecţiuni sau a unei erori umane”, a declarat un oficial militar citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Avionul militar, de tip Tupolev Tu-154, făcuse escală la Soci pentru realimentare, după decolarea de la Aerodromul Şkalovski, situat în apropiere de Moscova. Aeronava militară a dispărut de pe radare în jurul orei 5.40 (6.40, ora României), după aproximativ 20 de minute de zbor. 


Citește și: Accidente în care au fost implicate avioane militare rusești

De-a lungul anului 2016, au mai avut loc trei tragedii aeriene, care au implicat avioane militare rusești. Astfel, la 19 decembrie 2016, Ministerul Apărării rus a anunțat că unul dintre avioanele sale s-a prăbușit în nord-estul Siberiei, dar că nimeni nu a murit în accident. Potrivit ministerului, 23 de persoane au fost transportate pe calea aerului la spital, dintre care 16 erau în stare gravă. 


Citește mai multe detalii aici: FOTO+VIDEO. Un avion militar rus cu 92 de persoane la bord s-a prăbușit în Marea Neagră. 10 cadavre și bucăți din aeronavă au fost recuperate. Oficialii ruși exclud ipoteza unui atac terorist │INFOGRAFIC

Resturi ale aeronavei au fost găsite la adâncimi de 50-70 de metri în Marea Neagră, la aproximativ un kilometru și jumătate de coasta orașului Soci, scrie TASS. Experții ruși le-au declarat jurnaliștilor de la TASS că în aproximativ o săptămână vor fi recuperate toate resturile avionului. 


Citește și: În ultimii 15 ani, avionul rusesc Tupolev 154 a fost implicat în șapte accidente aviatice grave | VIDEO

Modelul de avion Tupolev Tu-154 este cunoscut pentru numărul mare de incidente în care a fost implicat, încă de la crearea sa, în anii  ’60. Cea mai recentă tragedie a avut loc duminică, în dimineața Crăciunului, când o aeronavă din acest model care transporta 92 de persoane s-a prăbușit în Marea Neagră.


 

 

Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Jaqueline Cristian, la un singur meci de calificarea pe tabloul principal al turneului de la Roma

Jaqueline Cristian este la un singur meci de calificarea pe tabloul principal al Mastersului de la Roma, după ce a învins-o în prima rundă...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă